Luč miru iz Betlehema zasvetila na Občini Trebnje

25.12.2022 | 08:50

Luč miru iz Betlehema zasvetila na Občini Trebnje
Luč miru iz Betlehema zasvetila na Občini Trebnje

23. 12. 2022 sta županja Občine Trebnje Mateja Povhe in v. d. direktorja občinske uprave mag. Janez Zakrajšek v prostorih Občine Trebnje sprejela novomeške skavte, ki si tudi letos prizadevajo ponesti plamen luči miru iz Betlehema čim dlje, tudi v naši ustanovo. Prizadevajo si, da bi čim več ljudi začutilo toplino, ki jo z akcijo prinašajo v njihova srca.

Nosilci luči miru iz Betlehema v svoji poslanici tako razširjajo misel, da je mir  univerzalni dar – je nekaj, za kar nam mora biti mar, ne glede na našo starost, nacionalno ali versko pripadnost. 

Kaj sploh je Luč miru iz Betlehema?

Začetek projekta sega v leto 1986, ko so na avstrijski televiziji organizatorji v zahvalo sodelujočim v oddaji, namenjeni invalidnim otrokom, namesto drobnih daril, delili plamen iz votline Jezusovega rojstva v Betlehemu. Danes je to izjemno odmevna in velika dobrodelna akcija, ki povezuje številne organizacije in posameznike. Zdaj Luč v Slovenijo prinašajo neprekinjeno že 32 let.

Z vami v nadaljevanju delimo tudi geslo in poslanico Luči miru iz Betlehema 2022, ki so jo novomeški skavti danes prebrali za našo občino in podelili plamen luči miru tudi za naše občanke in občane:

Vstani in sveti!

Kaj ti je, da spiš? Vojna, stiske, bolezni, nesreče, osamljenost … Kaj pa ti? Se bojiš? Živiš, kakor da se nič ni zgodilo? Seveda, težko nam je, ko vidimo, kaj vse se dogaja in se nam zdi, da ne moremo nič. Pa vendar je že iskra dovolj, da vname ogenj, in kaplja dovolj, da ga pogasi. Zbudi se! Božič je. Naj ti ne bo vseeno za temo v svetu. Ni ti treba spremeniti vsega, naredi eno dobro delo, pospravi sobo, skuhaj komu kavo, spusti avto predse. Ko boš premaknil sebe, boš obrnil svet. Zaneti iskro, naj v tebi zasije Luč. Vstani in sveti.

-------------

Spričo vsega hudega na svetu človeka postane strah. Ta je posledica naše velike negotovosti in nemoči, ki jo ob tem čutimo. Pred vsem hudim se zdijo naša majhna dejanja dobrote kot boj proti velikanom. Prav zato sta naša pogosta odziva na vse slabo in težko v naši okolici beg in spanje. Nekako se zamotimo, da bi pozabili na vsa težka bremena, v virtualnem svetu in raznih adventnih omamah hitro najdemo zavetje pred slabim. Vendar zato ni nič manj slabega, kvečjemu se slabo, ko ga ignoriramo, samo še hitreje razrašča. Ne da bi vedeli, mu sčasoma začnemo pritrjevati tudi sami, ker je tudi to lažje kot dopuščati, da te vznemirja in tako sili k uporu in aktivnosti.

Letošnja poslanica zato želi prebuditi vsakega od nas, da bi se najprej zla in težkega v svetu začel zavedati in da bi nato razumel, da je prav to poziv, naj vsak od nas ob tem nekaj naredi. Ne smemo misliti, da nekaj pomenijo samo velika in pomembna, glasna dejanja politikov in diplomatov, socialnih služb in drugih dobrodelnih institucij, ne, prav vsako, še tako majhno dejanje v svet teme prinaša luč.

»Nekateri verjamejo, da samo velika moč lahko zadrži zlo. Toda sam sem odkril nekaj drugega. Ugotovil sem, da so to majhne stvari. Vsakdanja dejanja navadnih ljudi, to zadržuje temo proč. Preprosta dejanja dobrote in ljubezni.« (J.R.R. Tolkien, Hobit) 

Naše prižiganje Luči miru iz Betlehema naj bo tako letos predvsem v majhnih, vsakdanjih in mimobežnih dejanjih dobrote, ki jih lahko prezremo, če se ne zavedamo njihovega velikega pomena. Ne sme nam biti vseeno za to, kar se dogaja, dopustiti moramo to lahno ščemenje v prsih, ki nas žene k aktivnemu odzivu. Tako se bo začela med nami zgodba miru, spoštovanja in ljubezni, ki jo vsako leto napišeta božič in njegova glasnica, Luč miru iz Betlehema.

Občina Trebnje

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava