DL: LokalPatriot v novih prostorih - Brezdomci so se končno ugnezdili

6.12.2022 | 14:45

Gašper Beg v kavarni kluba LokalPatriot, ki je obenem prostor za manjše koncerte, predavanja in različne delavnice (Foto: I. Vidmar)

Gašper Beg v kavarni kluba LokalPatriot, ki je obenem prostor za manjše koncerte, predavanja in različne delavnice (Foto: I. Vidmar)

Znova je zaživel mladinski kulturni klub LokalPatriot – Trenutno deluje Kavarna, ki je tudi prireditveni prostor, decembra pa naj bi odprli še klubske prostore, v katerih je bila nekoč diskoteka Atlantis oziroma Marshall

Novomeški mladinski zavod LokalPatriot je končno prišel do svojih novih klubskih prostorov, in sicer tam, kjer je na Novem trgu nekdaj deloval lokal Kapucinka in kjer je bila diskoteka Atlantis oziroma pozneje Marshall. V LokaPatriotu, ki svojih klubskih prostorov ni imel od leta 2018, ko je morali zaradi spremembe lastništva in prenove zapustiti najete prostore na Glavnem trgu, lahko zdaj zadihajo s polnimi pljuči ter znova zaženejo koncertni in prireditveni program.

Zavod LokalPatriot, ki je bil v okviru Društva novomeških študentov ustanovljen konec preteklega tisočletja, je svoje prve klubske prostore odprl leta 2000 v nekdanji občinski menzi v kletnih prostorih tako imenovane nove občine na Novem trgu. Ko se je stavbi, nekdanji komandi mesta, iztekel rok trajanja, je bil LokalPatriot njen zadnji stanovalec, ki je moral leta 2008 zapustiti rušečo se zgradbo. Začasne prostore so našli v nekdanji piceriji pod Kavarno na Glavnem trgu, začasnost pa je trajala celotno desetletje; v tem času so se tam zgodili številni koncerti in festivali, tudi Jazzinty, pa predavanja, delavnice, razstave in še marsikaj. Poleti leta 2018 so imeli tam še poletne glasbene delavnice, potem pa so prostore prepustili novemu lastniku, nekdanjemu košarkarju Matjažu Smodišu, ki je tam odprl pivnico.

Že pred tem se je začelo intenzivno iskanje novih prostorov, ki pa je bilo dolgo neuspešno, do njihovega odprtja pa so morala tudi zaradi epidemije preteči kar štiri leta. A LokalPatriot s štirimi zaposlenimi je preživel. Del svojega programa, financiranega prek Ministrstva za kulturo in Evropske unije prek Sklada za regionalni razvoj, so preselili v Galerijo Simulaker, koncerti in še marsikaj drugega pa je od takrat čakalo na boljše čase.

Direktor zavoda Gašper Beg obžaluje, da je šla v štirih letih, ko LokalPatriot ni imel primernih prostorov za svojo dejavnost, mimo celotna generacija srednješolcev. Tudi mladinski klub in sodelovanje v njegovih dejavnostih mlade tesneje povežejo z domačim krajem, v katerega se potem po koncu študija raje vrnejo.

»Prva rešitev se je odprla, ko je občina odkupila in uredila prostore nekdanje diskoteke Atlantis oziroma Marshall, vendar to ni prostor, v katerega bi šli mladi po pouku na kavo; to je prireditveni prostor za večje koncerte za širše občinstvo z do 300 obiskovalci. Te prostore je občina prek razpisa ponudila v najem. Na razpisu smo bili uspešni, pogodbo pa smo podpisali za pet let. Tu bodo predvsem koncerti uveljavljenih skupin ob koncu tedna, iščemo pa partnerje, ki bi imeli svojo dejavnost v teh prostorih med tednom, tako da bi si lahko razdelili ne ravno majhne stroške. Kavarna, ki smo jo odprli 30. septembra v prostorih nekdanje Kapucinke, pa je že opremljena z ozvočenjem za manjše klubske koncerte, na primer džez glasbe ali pa še neuveljavljenih mladih glasbenikov, tu bomo imeli tudi predavanja, potopise, delavnice in podobno. Te prostore je na dražbi kupilo Društvo novomeških študentov, mi pa z njimi upravljamo. Večino prenove smo izpeljali sami zaposleni, razen elektronapeljav, stala pa nas je 20.000 evrov. Večjo dvorano nameravamo odpreti še letos, predvidoma decembra,« pojasni Gašper Beg.

Članek je bil objavljen v 43. številki Dolenjskega lista 27. oktobra 2022

I. Vidmar

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava