DL: Nace Junkar in Klara Hvala - Veselje ob srečanju

4.12.2022 | 16:30

DL: Nace Junkar in Klara Hvala - Veselje ob srečanju

Po mnogih letih sta se sredi Kostanjevice povsem po naključju srečala operni pevec Nace Junkar in igralka iz kultnega slovenskega filma Tistega lepega dne Klara Hvale, ki smo jo takrat poznali kot Klarico Jankovič. V spomin slovenskih gledalcev se je med drugim zapisala tudi po vlogi deklice Mileve v mladinski nadaljevanki Bratovščina Sinjega galeba.

Klara, ki je sicer plesala balet in igrala klavir, je igralstvo hitro opustila, z umetnostjo pa ostala povezana kot žena in prva poslušalka novih stvaritev pokojnega pesnika in glasbenika Janeza Hvaleta.

Čeprav Nace in Klara spremljata delo drug drugega, se nista videla že vrsto let, pa četudi sta pogosto v dolenjskih Benetkah. Nace zadnja leta živi v vasi nad Kostanjevico, Klara, rojena Kostanjevičanka, pa se še danes tja rada vrača. Mimoidoči jo pogosto opazijo, ko se športno elegantna vozi po mestu s ponijem. Nace, ki bo prihodnje leto praznoval petdeset let svojega dela, je Klaro povabil celo na svoj dom, ji na domači terasi zapel nekaj svojih zimzelenih, poslušala sta pesmi Janeza Hvaleta in obujala spomine na tiste lepe čase in na vlogo v Štigličevem filmu z Dušo Počkaj in Bertom Sotlarjem v glavnih vlogah. Ta film je namreč eden najljubših filmov Naceta Junkarja, ki bo prihodnje leto izdal zgoščenko in veliko vinilno ploščo LP z uspešnicami, ki so nastale na glasbeni poti, dolgi pet desetletij.

Članek je bil objavljen v 43. številki Dolenjskega lista 27. oktobra 2022

R. M.

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava