DL: Mestni stanovanjski sklad - V Podbrezniku prihodnje leto

29.11.2022 | 14:40

Bojan Rajer

Bojan Rajer

Direktor Javnega stanovanjskega sklada Mestne občine Novo mesto je Bojan Rajer – Še letos bo nove najemnike dobilo deset neprofitnih stanovanj – Prosilcev na razpisu je bilo 150

Novomeški občinski svet je za direktorja letos maja ustanovljenega Javnega stanovanjskega sklada Mestne občine Novo mesto imenoval Bojana Rajerja, ki je štiriletni mandat začel že naslednji dan. Čaka ga veliko dela, med drugim bo občina še letos v deset obnovljenih stanovanj vselila nove najemnike, izbrane po točkovanju prijavljenih na marčevskem razpisu.

Gre za deset od štiridesetih neprofitnih stanovanj v lasti občine, ki jih je ta po ustanovitvi javnega stanovanjskega sklada prenesla nanj. »Zanimanje za vselitev v neprofitna stanovanja je veliko, na razpis se je tokrat odzvalo 150 prosilcev. S točkovanjem bomo izbrali deset kandidatov, ki se bodo predvidoma lahko vselili še letos, preostali bodo morali počakati na nove priložnosti. Teh bo še, saj trenutno poteka razpis za gradnjo 180 neprofitnih stanovanj v petih objektih v Podbrezniku, kjer bo za gradnjo treh poskrbel republiški stanovanjski sklad, dva pa bo gradil novomeški sklad,« napoveduje Bojan Rajer. Graditi naj bi začeli v drugi polovici prihodnjega leta, gradnja pa naj bi stala 9,5 milijona evrov.

»Javni stanovanjski sklad Mestne občine Novo mesto je osrednja ustanova za vodenje stanovanjske politike v Mestni občini Novo mesto. Njen namen je zagotavljanje primernega števila stanovanjskih enot za ciljne skupine, od mladih, ki prvič rešujejo stanovanjsko vprašanje, starejših, ki si ne morejo privoščiti ekonomskih najemnin ali pa potrebujejo varovana stanovanja ali omogočen lažji dostop, stanovanj za socialno šibke občane pa do stanovanj, namenjenih strokovnjakom deficitarnih poklicev, ki jih to okolje potrebuje. Ustanoviteljica in stoodstotna lastnica sklada je občina. V nasprotju z Zarjo, ki je bila ustanovljena kot občinsko stanovanjsko podjetje in je danes gospodarska družba, katere namen je ustvarjanje dobička, sklad deluje izključno v javnem interesu, namen njegove ustanovitve pa je, da se bo javna stanovanjska politika v občini vodila na enem mestu, transparentno in po jasnih pravilih igre,« vlogo javnega stanovanjskega sklada pojasnjuje Bojan Rajer.

Sklad tako na začetku upravlja stanovanjski fond, ki je bil nanj prenesen z občine, in skrbi za njegovo povečanje z evropskimi in državnimi sredstvi, pridobljenimi na razpisih, skrbi za gradnjo novih stanovanj, odkupe in prenove. »Naloga sklada je tudi zagotavljanje primerne kakovosti stanovanj iz obstoječega stanovanjskega fonda, za kar bo v več primerih potrebna energetska prenova, pa tudi ureditev dostopnosti oziroma dvigala za gibalno ovirane osebe. Pri tem gre tudi za znižanje stroškov, ki v nekaterih starih stanovanjih krepko presegajo neprofitne najemnine in jih stanovalci ne morejo plačevati,« pravi Rajer, ki se trenutno ukvarja tudi s pripravo poslovno-finančnega načrta za prihodnji dve leti in z osnutkom dolgoročnega načrta razvoja sklada.

Stanovanjski sklad bo med drugim prevzel tudi stanovanja, ki bodo urejena v nekdanji Fichtenauovi hiši na Glavnem trgu. Gre za večja ne neprofitna stanovanja. Tudi tu bodo prosilci za najem točkovani, a po drugih merilih kot za najem neprofitnih stanovanj.

Članek je bil objavljen v 42. številki Dolenjskega lista 20. oktobra 2022

I. Vidmar

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava