DL: Državno tekmovanje sekačev - dva dni so pele motorne žage

29.11.2022 | 11:00

Trojica najboljših, z leve: Blaž Jurjavčič, Janez Meden in Žiga Švigelj

Trojica najboljših, z leve: Blaž Jurjavčič, Janez Meden in Žiga Švigelj

Šteje le čas: menjava verige in obračanje meča

Šteje le čas: menjava verige in obračanje meča

Pri kleščenju hkrati tekmuje trojica.

Pri kleščenju hkrati tekmuje trojica.

Z leve: Aleš Ilc in Jure Škufca

Z leve: Aleš Ilc in Jure Škufca

Janez Novinec

Janez Novinec

Natančni rez

Natančni rez

Družba Slovenski državni gozdovi je gostila državno prvenstvu gozdarjev sekačev, ki je potekalo blizu kočevskega jezera.

Tekmovalnih ekip, v katerih so sodelovali po trije tekmovalci, je bilo sedem, posameznikov pa šest. Tekmovali sta tudi dijaški ekipi Srednje gozdarske in lesarske šole Postojna ter Srednje lesarske in gozdarske šole Maribor. Zunaj konkurence so poleg domačih nastopil še sekači iz tujine, in sicer iz Italije, Hrvaške in iz Srbije. Vseh mušketirjev je bilo tako 45, ki so se pomerili v petih disciplinah, ki simulirajo delo v gozdu: menjava verige in obračanje meča, natančni rez na podlagi, kombinirani rez, zasek in podžagovanje ter kleščenje.

PRISLUHNITI ŽAGI

»Ne vem, katera panoga je najtežja. Pri vsaki se ti lahko za malenkost zalomi in ti odnese težko prigarane točke, ki si jih pridobil prej. 'Motorka' je pač igriva zobata zverina. Po izkušnjah sodeč, je najbolj kritična zadnja preizkušnja, se pravi kleščenje,« je pred zadnjim nastopom med ogrevanjem žage, kar je spominjalo na hrup dirkalnih motorjev ali avtomobilov, razlagal Janez Meden, učitelj na Srednji Gozdarski šoli v Postojni, doma iz Loške doline, ki je naslovu državnega prvaka iz leta 2019 dodal še letošnjega.

»Da ne boste mislili, da so druge panoge mačji kašelj,« sta med čakanjem za vstop v »ring« drugega spodbujala Aleš Ilc iz Rakitnice pri Ribnici in Jure Škufca iz Velikega Riglja pri Dolenjskih Toplicah, oba člana ekipe SiDG. Podžagovanje, na primer, je simulacija podiranja drevesa v gozdu na meter visokem deblu. Merijo se: čas, smer in kot zaseka ter višina in širina ščetine. »Nekateri pravijo, da je motorna žaga, ki tehta tam okoli sedem kilogramov, statistično gledano, najbolj nevarno orodje. Jaz nimam takšnih izkušenj. Preprosto ji moraš prisluhniti in gre,« je razlagal Jure, ki ima za seboj kar nekaj velikih tekmovanj.

Učitelj na postojnski gozdarski šoli je tudi Ribničan Gregor Češarek, ki je budno spremljal, kako so z motorno žago v roki vešči njegovi učenci. »Mladci se kar trudijo in nabirajo izkušnje. Sicer pa gledam in razmišljam, da so tod okrog, v Kočevskem rogu in Beli krajini, velika gozdna prostranstva, vpisa v gozdarsko šolo pa je iz teh krajev vse manj. Gozd pa potrebuje stroko in tudi sekače,« pravi Gregor.

»Letos so mi pri tem velikem dogodku namenili drugo vlogo. S sotrpini smo del logistične ekipe. A je ostal čas, da z orodjem vendarle pokažem, da nisem za staro šaro,« se je smejalo Jožetu Novincu iz Straže. Sekač v gozdu je od leta 2001, zadnjih pet let pa del velike ekipe SiDG. V tekmi zunaj konkurence, v žaganju kroglic, je pometel s konkurenco. »Motorna žaga? To je moja druga žena. O njej veliko vem, povrh pa mi poje tako, kot jaz hočem,« se mu je smejalo.

Slovenski gozdni sekači, ki spadajo med najboljše na svetu, so kot gasilci tudi del prostovoljne tovarišije. Letos so njihove žage družno pele na Krasu in v Istri, kjer so pomagali kroti ognjene zublje. To tekmovanje je bilo njim v poklon.

Za Janezom Medenom sta se uvrstila Blaž Jurjavčič in Žiga Švigelj. Med ekipami je bila najboljša ekipa Husqvarna, drugo mesto je zasedla ekipa Stihl Team Slovenija 1, tretje pa SiDG 1. V kategoriji U-24 (tekmovalci, ki so polnoletni, a mlajši od 24) je prvo mesto v skupni razvrstitvi osvojil Blaž Jurjavčič, za njim pa sta se uvrstila Aljaž Bajc in Žiga Kolar. Najboljši se bodo udeležili svetovnega prvenstva v Estoniji.

Članek je bil objavljen v 40. številki Dolenjskega lista 6. oktobra 2022

M. Glavonjić

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava