Vaš komentar: Bo Kostanjevica še 5. mandat zaspana lepotica?

25.11.2022 | 14:00

Dolenjske Benetke (Foto: lepote-slovenije.si; F. S.)

Dolenjske Benetke (Foto: lepote-slovenije.si; F. S.)

Ta misel se mi je prikradla, ko sem videl rezultate prvega kroga lokalnih volitev v naši občini. Bil sem poleg, ko smo si izborili postati občina. Manjše kraje, kot je naš, je teplo prekletstvo, da smo bili na obrobju razvoja večje občine, kot je bilo pred tem Krško. Tudi, če bi bili v objemu Novega mesta, se nam bi zelo verjetno dogajalo podobno.

Ob nastanku nove občine menim, da smo pri izbiri župana imeli smolo, ker nismo izbrali pravega kandidata, kot je bil recimo Hudoklin, župan občine Šentjernej. To je bil človek z vizijo, da Šentjernej postane gospodarsko močna občina. To mu je v štirih mandatih odlično uspelo, kasnejši župani pa samo nadaljujejo njegovo delo.

Občino Šentjernej izpostavljam kot primer zato, ker je naša sosednja občina in Kostanjevičani smo lahko od blizu opazovali, kaj pomeni pravi župan z vizijo. Ob dobrodošlici v družino občin nam je to tudi svetoval.

Naša smola v šestnajstih letih obstoja občine je bila v tem, da do sedaj oba župana nista imela vizije o razvoju naše občine. Nasprotno, obema se je postavitev vizije, kam želimo, kako in do kdaj, ni zdela pomembna.

Iz letošnjega soočenja županskih kandidatov, ki so ga zelo zgledno organizirali mladinci, je bilo razbrati , da ima samo kandidatka Skuškova jasno vizijo, kako peljati razvoj naše občine naprej, da se končno prebudi. Nikakor ne trdim, da se oba prejšnja župana nista trudila. Vendar so bili to posamezni stihijski koraki, ki niso bili sistematični in logična posledica pogleda naprej. Ustvarjena je bila obrtna cona, ki je manj kot polovično izkoriščena. Samo za primer: podjetje Agrolit je želelo preseliti trgovino v obrtno cono, a s strani občine nikakor niso uspeli dobiti soglasja in dokumentacije, da bi to izvedli. Rezervirana sredstva so uporabili drugje.

Občinska uprava je običajno zrcalo župana in servis za pomoč občanom pri različnih potrebah. Žal do danes tega občutka nismo imeli. Celo nasprotno, v enem od mandatov so vlagali tožbe proti občanom in tudi svetnikom.

O kandidatu Robertu Zagorcu imam sam zelo dobro mnenje. Zelo se je izkazal kot poveljnik civilne zaščite, ko so Kostanjevico prizadele hude poplave. Je delaven in pošten človek. Žal pa tudi on nima dolgoročnejše vizije, kako prebuditi našo občino.

Sedaj smo pred drugim krogom volitev za županjo ali župana. Ko parafraziram Forda: Če občani Kostanjevice na Krki ne želijo sprememb, imajo prav. Če jih želijo, imajo tudi prav.

Če res v času demokracije občani sami krojimo svojo usodo, se moramo po toliko letih vprašati, ali smo, predvsem zaradi mladih in vseh nas, za spremembe z jasno vizijo. Jaz sem za.

Pa še to: če se ne odločiš sam/a, se bodo drugi namesto tebe.Tudi o tebi.

Zdravko Petrič

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava