Samoobramba z Borutom Kinclom v vsakdanjem življenju

25.11.2022 | 11:20

Samoobramba z Borutom Kinclom v vsakdanjem življenju
Samoobramba z Borutom Kinclom v vsakdanjem življenju

Pa smo jih spoznali, Kempovce, na novembrskem Četrtkovem srečanju članov Univerze za starejše RIC Novo mesto. Čakali smo jih od pomladi, da bo izolacija mimo in bomo o samoobrambi izvedeli vsi člani naše univerze. Dočakali smo KEMPO ARNIS FEDERATION in njenega vodjo in ustanovitelja Boruta Kincla in sodelavca Luko Jantoleka. Sicer pa so v to delo vpleteni tudi družinski člani in so vsi skupaj s sodelavci velika družina, ki pridno dela in se veseli druženj.

Drugo leto bo že 25 let, odkar so začeli s svojim učenjem samoobrambe. Domujejo v Novem mestu, kjer v dobro opremljenih prostorih nudijo vse znanje za velike in male, danes tudi starejše, učijo zavedanja sebe in prvin obrambe, ki se začne v glavi. Danes imajo šolo v Ljubljani, na Jesenicah v Lescah in Litiji, tudi na Malti, Hanovru, Berlinu in še kje. Vse to in še več smo lahko prebrali v podarjeni publikaciji, ki jo je uredila novinarka Tina Kincl s sodelavci.

Njihovo poslanstvo in namen je ustavljati nasilje. Zato v različnih ustanovah varnostnikom, policiji, reprezentancam, v gimnaziji nudijo pomoč in krepijo samozavest in moč. Imajo 300 članov, od tega 200 mladih, največ deklet od 11 do 15 let.

Vse obrambe ima človek že v sebi, sicer kot človeštvo ne bi preživeli. Zato jih oni prebujajo in spodbujajo, da nasilje preprečimo in se ne izpostavljamo. Z zanimivimi prijemi in držo smo se seznanili in ugotovili, da nam je ta predstavitev popestrila jutro in nas spodbudila še za nove vsebine. Ogreli smo se, torej nismo le poslušali, zunaj in znotraj. Tako ogreti smo začeli nov dan z več zaupanja vase in z mislijo, da nismo žrtve, a tudi napadalci ne. Hvaležni smo za to izkušnjo in se veselimo novih znanj.

Zapisala: Lizika Vardijan, članica Univerze za starejše
Fotografije: Anita Jakše, vodja Univerze za starejše

Galerija

ric (01)
ric (02)
ric (03)
ric (04)
ric (05)
ric (06)
ric (07)
ric (08)
ric (09)
ric (10)
ric (11)
ric (12)

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava