Ob najdbi trupelca na dolenjski deponiji - ko obmolknemo

23.11.2022 | 14:40

Smo kot posamezniki v tej družbi dovolj čuteči in pozorni na  najrazličnejše okoliščine, s katerimi se soočajo nekatere nosečnice, nas  sprašuje sogovornica? (Foto: Dreamstime)

Smo kot posamezniki v tej družbi dovolj čuteči in pozorni na najrazličnejše okoliščine, s katerimi se soočajo nekatere nosečnice, nas sprašuje sogovornica? (Foto: Dreamstime)

Ob nedavnem tragičnem dogodku, ko so pri Grosupljem našli truplo novorojenčka, zdravstvena stroka osvetljuje, da si nekatere nosečnice otroka ne želijo.

Dr. Zalka Drglin z Nacionalnega inštituta za javno zdravje je spregovorila o nosečnicah, ki se znajdejo v eni najhujših stisk: "Če se bliža porod in nosečnica ugotavlja, da po rojstvu otroka ne želi ali ne more skrbeti zanj, naj se obrne na center za socialno delo ali k svojemu ginekologu po pomoč, podporo in usmeritev. Pove naj o svoji stiski. Strokovnjaki so zavezani zaupnosti. Naj se ne boji obsojanja, strokovnjaki so tam, da pomagajo v težavnih situacijah," je dejala.

Lahko se odloči za posvojitev

Za katero pa se je po njenih besedah mogoče dogovarjati že pred porodom, pa tudi, da "če se nosečnica boji obsojanja ali nasilja v svojem domačem okolju, obstaja tudi možnost, da se začasno naseli v varni hiši ali materinskem domu," je pojasnila in dodala, da si "nekatere nosečnice otroka ne želijo; nekatere nimajo ustreznih okoliščin, da bi lahko vzgajale otroka in skrbele zanj."

Drglinova izpostavlja pomembno vlogo zdravstvenih delavcev kot oseb, ki jim posameznica lahko zaupa tudi težke življenjska vprašanja: "Zdravstveni strokovnjaki, pa naj bodo to babice, ginekologi ali kdo drug, imajo pomembno vlogo: v sočutnem odnosu z zagotovljenim temeljnim spoštovanjem posameznice oblikujejo prostor za izražanje občutij. Tako posameznica lažje spregovori svojih čustvih, strahovih in dvomih glede materinstva. S tem se odprejo možnosti za iskanje rešitev pri njej, v družini, v okolju, kjer živi, in v drugih ustanovah in službah," izpostavlja.

Ni sama

Mamica v stiski lahko pokliče tudi svojega ginekologa ali osebnega  zdravnika, center za socialno delo ali zdravstvene ustanove, kot je  porodnišnica. (Dreamstime)

Mamica v stiski lahko pokliče tudi svojega ginekologa ali osebnega zdravnika, center za socialno delo ali zdravstvene ustanove, kot je porodnišnica. (Dreamstime)

Kaj naj storijo nosečnice, ki se znajdejo pred vprašanjem neželenega materinstva? Dr. Zalka Drglin jim sporoča, da je vedno nekdo, ki jim bo pripravljen prisluhniti in naj iščejo, dokler ne dobijo podpore. "V težavah niste sami. Pokličete lahko na različne telefone za ljudi v stiski, obrnete se lahko na svojega ginekologa ali osebnega zdravnika, center za socialno delo ali zdravstvene ustanove, kot je porodnišnica ali na nevladne organizacije, kot je Združenje Naravni začetki. Zaupnost vam je zagotovljena. Če gre za nasilje v družini, partnersko nasilje, spolno nasilje, se obrnite na zdravstvene strokovnjake ali strokovnjake na centrih za socialno delo ali policijo."

Ob najdbi mrtvega otročička...

... Drglinova sklene, da je detomor ali umor novorojenčka dejanje, ob katerem obmolknemo in hkrati glasno vprašanje vsem nam, ali smo kot posameznice in posamezniki v tej družbi dovolj čuteči in pozorni na najrazličnejše okoliščine, s katerimi se soočajo nekatere nosečnice. "Med nami so ženske, žrtve nasilja in zlorab, mlada dekleta, ki so nepoučena o spolnosti in preprečevanju neželene nosečnosti ali so zavedena; ženske s težavami v duševnem zdravju ali z določenimi primanjkljaji v duševnem razvoju, ženske, ki živijo brez doma ali v revščini, v grozovitih življenjskih in delovnih pogojih," so njene zaključne besede.

P. K.; Svet24

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava