Mariborčani kruh, Ljubljančani banane, Koprčani malvazijo, Novomeščani ...

7.10.2022 | 12:10

V Novem mestu najraje naročajo šopke rož ... (Simbolna fotografija; Dreamstime)

V Novem mestu najraje naročajo šopke rož ... (Simbolna fotografija; Dreamstime)

Mariborčani kruh, Ljubljančani banane, Koprčani malvazijo, Novomeščani ...
Kaj najraje naročamo s hitro dostavo na dom

Kaj najraje naročamo s hitro dostavo na dom

Katera darila naročamo

Katera darila naročamo

Najbolj zanimivi nakupi

Najbolj zanimivi nakupi

Najdražji nakup

Najdražji nakup

Wolt razkriva trende naročanja na dom in razlike po mestih ... Wolt, ponudnik dostave hrane in hitre trgovine, obeležuje tretje leto delovanja v Sloveniji. V zadnjem letu dni je največji razvoj doživela hitra trgovina, predvsem zaradi preprostosti in priročnosti, saj uporabniki vse naročeno prejmejo najpozneje v 30 minutah - tako pametni telefon in pasji sladoled kot tudi mleko in kruh. Na podlagi podatkov o naročilih v minulem letu, ko smo Slovenci zgolj prek omenjene aplikacije naročili več kot 37.921 različnih izdelkov, je Wolt razkril trende naročanja na dom. Predvsem zanimive so razlike med mesti. In h katerim izdelkom se torej najpogosteje nagibamo in kaj najraje naročamo?

Mariborčani imajo najraje kruh, Ljubljančani banane, Koprčani pa malvazijo

V zadnjem letu dni so Mariborčani v segmentu živil najpogosteje naročili kruh, sledila sta čips in pivo. V Ljubljani so na prvem mestu po priljubljenosti banane, nato sledita kruh in mleko. Zanimiv je tudi podatek, da se v Mariboru proda 25 odstotkov več piva Laško kot Union, medtem ko se v Ljubljani proda 37 odstotkov več piva Union kot Laško. In kako je v drugih mestih? V Kopru najraje naročijo malvazijo, v Murski Soboti in na Ptuju mleko, v Novem mestu šopke, v Celju žemljice, v Velenju in Domžalah tortice, v Novi Gorici pivo in banane ter v Kranju energijske napitke.

Največ oddanih naročil izdelkov iz restavracij je med 11. in 14. uro, iz trgovin pa največ naročajo med 16. in 18. uro, torej ko ljudje zaključijo službo in se odpravijo domov. Iz trgovin uporabniki na Woltu največ naročajo ob torkih, četrtkih in sobotah.

Najdražji nakup je bil vreden 1.799,99 evra

Najdražji izdelek, ki ga je nekdo naročil prek Wolta, je bil fantomsko srebrn telefon Samsung Galaxy Z Fold3 5G v vrednosti 1.799,99 evra. To je sicer tudi najdražji izdelek, ki ga uporabniki lahko najdejo na Woltovi platformi.

Kako je z veganskimi izdelki in sladkosnednostjo?

Prodaja veganskih izdelkov je v zadnjem letu poskočila za 309 odstotkov. Največ veganskih izdelkov se proda med 12. in 14. uro, torej predvsem v času kosil, in ob večernih urah, natančneje med 19. in 20. uro. Veganske izdelke uporabniki naročajo predvsem med tednom, medtem ko konec tedna nanje nekoliko pozabijo, saj takrat pozornost usmerijo predvsem v brezalkoholne pijače, pivo in vino.

Od zdravega do sladkosnedega – podatki tudi razkrivajo, da so najbolj sladkosnedi v Ljubljani in Kopru. V Ljubljani najraje naročajo tortice in krofe, v Kopru pa obožujejo sladoled.

Električni skiro za darilo

Prek aplikacije Wolt lahko uporabniki naročijo tudi darila na naslove ljudi, ki jih želijo obdariti. Povpraševanje po darilih naraste predvsem ob praznikih, kot so valentinovo, dan žena on materinski dan, ter v decembrskem prazničnem času. Dostava daril takrat eksplodira. Uporabniki svoje najdražje najraje razveselijo z rožami, sladicami in vinom. Za darilo pa so dostavili tudi že električni skiro.

Jeseni plinske jeklenke in dežniki, pozimi pa novoletne jelke

Naročanje izdelkov pa se razlikuje tudi glede na letni čas. Zadnji deževni konec tedna so uporabniki naročali tudi dežnike in plinske jeklenke, ker se bliža noč čarovnic, pa se v košaricah uporabnikov že najdejo buče za izrezovanje. Pozimi bodo lahko na dom naročili tudi novoletne jelke. Kakorkoli, splošno gledano najraje naročamo banane, in sicer v zimskem času, najbolj priljubljene so januarja.

Trendi v prihodnosti

Trendi kažejo, da bomo v mestih in mestnih središčih v prihodnje več hitrih nakupov opravili kar prek spleta z instantno dostavo – v 30 minutah. Do leta 2030 bo kar 20 odstotkov uporabnikov svoj tedenski nakup opravila kar prek mobilnih telefonov. Uporabniki bodo najbolj cenili to, da lahko opravijo nakup kadarkoli in se dogovorijo za dostavo takrat, ko jim najbolj ustreza - na primer, ko se vrnejo z opravkov.

Vse več je tudi trgovin, ki so namenjene zgolj dostavi in zanjo tudi optimizirane. V Sloveniji je prvo takšnih odprl Wolt pred tremi meseci v Mariboru, kmalu pa bodo Wolt Market odprli tudi v Ljubljani. Med uporabniki v Mariboru je mnogo takih, ki vsak teden opravijo nakup v Wolt Marketu, med uporabniki pa so tudi taki, ki nakup v Wolt Marketu opravijo vsak drugi dan.

K. Č.

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava