Dnevi slovenskega filma v Sombotelu s posavsko udeležbo

6.10.2022 | 08:45

Jaz sem Frenk (Foto: Željko Stevanić)

Jaz sem Frenk (Foto: Željko Stevanić)

Polsestra (Foto Urša Premik)

Polsestra (Foto Urša Premik)

Zgodbe iz kostanjevih gozdov (Foto Zavod Nosorogi)

Zgodbe iz kostanjevih gozdov (Foto Zavod Nosorogi)

Od 10. do 12. oktobra bodo v Sombotelu na Madžarskem potekali  5. Dnevi slovenskega filma, v okviru katerih si bo madžarsko občinstvo lahko ogledalo tri slovenske celovečerne filme iz leta 2019. Jaz sem Frenk scenarista in režiserja Metoda Pevca, Zgodbe iz kostanjevih gozdov režiserja Gregorja Božiča in Polsestra režiserja Damjana Kozoleta.

Jaz sem Frenk je bil premierno prikazan v tekmovalnem programu filmskega festivala Cinequest. Gre za tranzicijsko zgodbo o najdenih milijonih in politični ideologiji, ki razdvajajo tudi najtesnejše družinske vezi. Zgodba spremlja Frenka Mavriča, ki na zapuščinski razpravi po očetu ugotovi, da je pokojniku, ki je bil svojčas pomembna oseba v ozadju slovenskega osamosvajanja, na švicarskem bančnem računu ostalo nekaj milijonov pomanjkljivo opranega denarja. Frenkov nekoliko mlajši brat, ki se je pravočasno prilagodil družbenim spremembam, bi s pripadajočo dediščino brez predsodkov dokapitaliziral svoje poslovne ambicije. Frenk, ki ostaja zvest svojim socialističnim vrednotam, pa začne odkrivati nečedno ozadje te dediščine. Milijoni med bratoma vnamejo nepomirljiv spor, v katerem se odražajo številni družbeni konflikti sodobne Slovenije. Vloga Frenka Mavriča je pripadla Janezu Škofu, njegovega brata igra Valter Dragan. V filmu nastopa prepoznavna ženska zasedba: Katarina Čas, Mojca Partljič, Mojca Ribič, Anja Novak, Maruša Majer in Nina Valič, pridruži pa se jim še cela vrsta drugih velikih igralskih imen, med njimi Radko Polič, Primož Pirnat, Davor Janjić in Uroš Smolej. Producent filma je Danijel Hočevar iz produkcijske hiše Vertigo. Režiser Metod Pevec je v tekmovalnem programu manjšinskih hrvaških koprodukcij na lanskem 67. festivalu v Pulju prejel zlato areno za režijo. Na projekciji v Sombotelu bosta prisotna tudi režiser filma Metod Pevec in glavni igralec v filmu Janez Škof.

Zgodbe iz kostanjevih gozdov je slovensko-italijanska koprodukcija in je nastajal med leti 2012 in 2019 v produkciji Zavoda Nosorogi. Prvenec mladega režiserja Gregorja Božiča in scenaristke ter producentke Marine Gumzi je bil na Festivalu slovenskega filma v Portorožu nagrajen z 11 vesnami, med drugim za najboljši film, najboljšo režijo in najboljši film po izboru občinstva. Film je imel svetovno premiero na filmskem festivalu v Torontu. Skozi lirični preplet podob iz sanj, prividov in spominov film pripoveduje o razpadu majhne skupnosti na slovensko-italijanski meji po drugi svetovni vojni. V glavnih vlogah nastopajo Massimo De Francovich, Ivana Roščić, Giusi Merli, Tomi Janežič, Anita Kravos, Nataša Keser in Janez Škof. Večkrat nagrajeni film je imel svetovno premiero na 44. mednarodnem filmskem festivalu v Torontu, leta 2019 je film na festivalu »Black Nights Film Festival – PÖFF« v Talinu prejel nagrado za najboljši prvenec, Društvo slovenskih režiserjev mu je predlani podelilo Štigličev pogled za režijo.

V filmu Polsestra v glavnih vlogah nastopata Urša Menart in Liza Marijina, ki je na 22. Festivalu slovenskega filma prejela vesno za glavno vlogo. Poleg njiju igrajo še Jurij Drevenšek, Peter Musevski, Anja Novak, Damjana Černe, makedonska igralka Labina Mitevska in drugi. Scenaristi filma so Damjan Kozole, Urša Menart in Ognjen Sviličić, zgodba filma pa pripoveduje o odtujenih polsestrah iz Izole, ki sta zaradi okoliščin prisiljeni živeti skupaj v majhnem najetem stanovanju v Ljubljani. Film se je uvrstil v uradni tekmovalni program 54. mednarodnega filmskega festivala v Karlovih Varih, kjer je imel tudi svetovno premiero, producent je Danijel Hočevar iz produkcijske hiše Vertigo.

Vsi trije filmi so imeli madžarsko premiero na lanskoletnih 5. Dnevih slovenskega filma v Budimpešti, ki so zaradi epidemioloških razmer prvič v celoti  potekali na daljavo. Vsi filmi so nastali s finančno podporo Slovenskega filmskega centra.

Projekt Dnevi slovenskega filma v Sombotelu je organiziran v sodelovanju Katedre za slovenski jezik in književnost v Sombotelu, Centra za slovenščino kot drugi in tuji jezik, Slovenskega filmskega centra – javne agencije RS, TV AS, kina Agora-Savaria, Generalnega konzulata RS v Monoštru, Državne slovenske samouprave – lokalna samouprava v Sombotelu in Zveze Slovencev na Madžarskem.

Slovenski filmski center

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava