Nas letala res zastrupljajo s kemičnim orožjem?

5.10.2022 | 13:45

Foto: FB

Foto: FB

Teorija zarote chemtrails (običajno prevajano kemične sledi) je teza, da  so nekatere sledi, ki jih za seboj puščajo letala, v resnici kemično  orožje ali biološki agens. (Dreamstime)

Teorija zarote chemtrails (običajno prevajano kemične sledi) je teza, da so nekatere sledi, ki jih za seboj puščajo letala, v resnici kemično orožje ali biološki agens. (Dreamstime)

Zadnje dni se na družbenih omrežjih pojavlja še posebej veliko posnetkov neba, na katerih so vidne sledi letal. Spremljajo jih zaskrbljen komentarji, češ da gre za kemično orožje.

Teorija zarote chemtrails (običajno prevajano kemične sledi) je teza, da so nekatere sledi, ki jih za seboj puščajo letala, v resnici kemično orožje ali biološki agens, namerno razpršen v ozračje (s pomočjo škropljenja ali pa mešanja z letalskim gorivom), in to z namenom, ki ni znan široki javnosti in ki ga poznajo in upravljajo le nekateri vladni uslužbenci, zlasti zahodnih držav. Teorijo so različni znanstveniki večkrat ovrgli: takšne sledi naj bi bile le običajne kondenzacijske sledi letal, je o moč prebrati na Wikipedii.

Razlage, za kaj v resnici gre, se je, da bi razblinila strah ljudi, lotila tudi Agencija RS za okolje (ARSO). Povedali so, da v meteorološki srenji povsod po svetu vlada enotno prepričanje, "da so sledi letal, na katere opozarjajo nekateri posamezniki in gibanja, običajne kondenzacijske sledi, ki smo jim priča že odkar obstaja letalski promet na velikih višinah."

To je razlog

Pojasnijo fizikalno ozadje pojava kondenzacijskih sledi letal in pogoje, v katerih nastanejo ter kako se razkrojijo. "Ob izgorevanju kerozina nastajata ogljikov dioksid in vodna para. Iz enega kilograma kerozina v procesu izgorevanja nastane 1,38 kg H2O in 3,1 kg CO2. Za vsako sekundo leta pa veliko potniško letalo porabi približno 2 kilograma goriva. Vroč izpuh, ki vključuje tudi drobne delce nečistoč oz. saj, se pomeša med izrazito hladnejši okoliški zrak. Ko se z dodatno vlago in delci nečistoč obogatena mešanica zraka ohlaja, se zaradi prenasičenja z vodno paro na delcih nečistoč izločajo drobne kapljice vode, ki zelo hitro zmrznejo. Tako nastanejo kondenzacijske sledi letal. Za to ni potrebna dodatna kemija," je njihova razlaga.

To je vsa umetnost

V kakšnem primeru pa se te sledi širijo in vztrajajo dlje časa? ARSO pravi, da v primeru, ko je vlažnost okoliškega zraka visoka, "zaradi česar se na obstoječe ledene kristale vežejo molekule vodne pare iz okolice, kar podaljša vztrajnost sledi. Če pa je okoliški zrak suh, potem ledeni kristali, ki so nastali iz izpuha letala, sublimirajo in sled kmalu izgine."

Ob robu svoje razlage izpostavijo, da ne poznajo nobene resne študije, objavljene v znanstveni literaturi, ki bi potrdila, da je kemična sestava kondenzacijskih sledi letal, na katere opozarjajo nekatera gibanja, drugačna od običajnih in bi torej bil njihov nastanek povzročen z letali, v izpuhu katerega bi bile dodane posebne kemikalije. "Poudarjamo, da t.i. 'teorija zarote' enostavno ne zdrži kritične presoje," sklenejo.

Svet24

starejši najprej | novejši najprej

Komentarji (1)

6.10.2022+4     + (10)     – (6)     Oceni Jožko 

Ah dajte no, glavne sestavine teh sledi so znane, samo malček se je treba potruditi, pobrskati po internetu in to ne od kakih "fejstbukerjev" ampak strokovnjakov. Ravnanje in "razlaga" ARSA je pričakovana, kaj pa naj bi razlagali, kje si pa kaj drugega upajo. Ma narod ni več toliko neinformiran, da bi verjel takim pravljicam-pardon-"razlagam". Poslušajte recimo bivšega direktorja JATa in še kakega, ki je bil neposredno udeležen v teh podganskih početjih. V soboto prvega oktobra, ob sončnem zahodu, je več letal sistematsko prepredlo naše nebo. Čudovit pogled na sončni zahod s to mrežo sledi, ki popolnoma prekrijejo nebo. Sistematsko početo ! Včeraj ob zori so sistematsko prekrili Zagreb z okolico. Nad nami to v večjem obsegu počenjajo običajno ob sobotah. Vendar od MNM o tem ne boste obveščeni. Vsekakor ta početja niso nedolžna stvar in z neba iz teh sledi, ne pada destilirana voda. Informirajte se(!) in kot pravi izpraševalec na koncu ene od oddaj na TV: ... mislite s svojo glavo !

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava