DL: Črnomaljski projekti - Zadnja leta zelo uspešni, kaj pa v prihodnje?

5.10.2022 | 14:45

Stoničev grad čaka na investitorja. (Foto: M. G.)

Stoničev grad čaka na investitorja. (Foto: M. G.)

Ajdovo zrno kot vstopna točka v mestno jedro – Postopna obnova grajskih površin – Kdaj dvigalo za dostop v občinsko stavbo? – S portalom naložbenih priložnosti do obnove Stoničevega gradu

Na javnih razpisih za pridobitev državnih sredstev so bili na črnomaljski občini v zadnjih letih zelo uspešni, kar si obetajo tudi v prihodnje. V čakalni vrsti pristojnega ministrstva je njihov zadnji projekt Po poteh skrivnostnega obiskovalca, s katerim si prizadevajo zagotoviti sredstva za obnovo in gradnjo turistične infrastrukture v mestnem jedru Črnomlja.

Kot pravi župan Andrej Kavšek, s projektom merijo na ureditev Ajdovega zrna (parkirne površine) kot vstopne točke za obiskovalce mestnega jedra, obnovljen leseni mostiček čez reko Lahinjo nedaleč stran pa bi povezoval staro mestno jedro in območje Majer z obvodno sprehajalno potjo in dodatnimi vsebinami. Projekt je ocenjen na nekaj manj kot 451 tisoč evrov.

Že dolgo potrebuje obnovo tudi dvonadstropno grajsko poslopje, ponos mesta. Pred drugo svetovno vojno so v gradu delovali hotel in razni uradi, med drugo svetovno vojno pa različni organi narodnoosvobodilnega gibanja. Po vojni so ga nacionalizirali. V gradu, leta 2003 je bil razglašen za spomenik lokalnega pomena, ima trenutno sedež občinska uprava, v delu gradu je tudi mestna muzejska zbirka. Da je zob časa res načel to srednjeveško stavbno mojstrovino, je prepoznalo tudi Ministrstvo za kulturo, ki je na razpisu za projekt Branilci krone in meja, obnova in oživitev pritličja gradu mestnega jedra Črnomelj, odobrilo 1,3 milijona evrov. Celotna naložba je sicer ocenjena na nekaj več kot 2 milijona evrov, zajema pa dokončno ureditev atrija (delno prenovljenega so odprli marca letos), grajske kleti in vseh pritličnih prostorov, vključno z obnovo fasade grajskega stolpa, izvedbo drenaže, ureditvijo sanitarij in razdelilne kuhinje ter nakupom tehnične in multimedijske opreme.

Se bo v projektu našel denar tudi za dvigalo in s tem omogočil dostop do občinskih pisarn starejšim in gibalno oviranim?

Na sredstva sicer čaka tudi pred leti odkupljen Stoničev grad, ki leži na drugi strani občinskega parkirišča. Občina vlagatelja za prenovo gradu išče na portalu naložbenih priložnosti Spirita Slovenija.

Članek je bil objavljen v 33. številki Dolenjskega lista 18. avgusta 2022

M. Glavonjić

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava