VIDEO: Lojze Slak umrl pred 11. leti; njegova vnukinja ustvarila risan film o dedku

29.9.2022 | 14:15

Darja Gajšek, Ana Slak in Matic Herceg                                      (Foto: Veseljak)

Darja Gajšek, Ana Slak in Matic Herceg (Foto: Veseljak)

VIDEO: Lojze Slak umrl pred 11. leti; njegova vnukinja ustvarila risan film o dedku

Ravno na današnji dan 11. obletnice smrti velika slovenske glasbe Lojzeta Slaka smo v Veseljakovem studiu gostili njegovo vnukinjo Ano, ki se je dedku poklonila na prav poseben način.

Ana Slak je namreč velika ljubiteljica umetnost, a jo pot ni zanesla v glasbo temveč v ilustracijo in animacijo. Tako je za magistrsko delo ustvarila animirani risani film o svojem dedku Lojzetu Slaku - Dedova zgodba. 

"Moja strast so bile od nekdaj risanke. Vedela sem, da bom slej kot prej prišla od ilustracij do animacije, seveda sem se tukaj tudi našla. Mentor mi je vedno govoril, da moram izbrati nekaj osebnega za animiran film. Vedno sem razmišljala, kaj bi to pri meni lahko bilo, potem pa sem naletela na lušten animirani film Dušana Kastelica Čikorja an' kafe (Chicory 'n' Coffee), kjer je za svojo pripoved uporabil pesem Iztoka Mlakarja. Tukaj sem dobila idejo, da bi tudi ustvarila neko podobno pripoved, ki sem jo sama ustvarila iz različnih verzov, kitic, pesmi Ansambla Lojzeta Slaka in v njej nekako povzela njegovo življenje," nam je zaupala Ana, ki je magistrirala z desetko, kar bi bilo dedku zagotovo v ponos.

Ponosna pa je bila tudi babica Ivanka. "Delo sem seveda posvetila tudi babici Ivanki, ki je bila povsem navdušena. Ko je gledala prvič, so se ji v očeh nabrale solze in takrat sem vedela, da je ta namen, da v človeku vzbudim čustvo, dosežen in da sem uspela."

In kako je bilo ustvarjati takšen film o svojem dedku in hkrati zelo pomembnem glasbeniku? "Ko sem zgodbo pisala, se nisem mogla odločiti, ali grem v njegovo glasbeno ali zasebno življenje. Nato sem se odločila, da nekaj malega vzamem tudi iz zasebnega, čeprav sem opisala predvsem njegovo glasbeno pot."

Ana sicer še dodaja, da je bil Lojze kot dedek zelo ljubeč, predvsem pa je vsem potomcem pustil prosto pot pri izbiri kariere. Lojze Slak bi letos sicer praznoval svoj 90. rojstni dan. Pred točno enajstimi leti pa je žal umrl za posledicami raka.

veseljak.si

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava