Ali mečete stran male vrečke iz embalaže nove obutve? Nikar!

28.9.2022 | 12:15

Foto: Dreamstime

Foto: Dreamstime

Tudi vi ne veste, kaj bi z vrečicami, ki jih najdete v škatli pravkar kupljenih čevljev? Ne zavrzite jih, saj so še kako uporabne.

Majhne kroglice, ki jih vrečke vsebujejo, bodo prišle prav še posebno v vremenu tega letnega časa. Silikagel namreč nase veže vlago. Mimogrede, najdemo ga tudi v novih nahrbtnikih, kakršne so si v začetku septembra nadeli šolarji. Vrečice shranite in jih uporabite tudi takrat, ko se bodo otroci z dežja vrnili premočeni, ter na splošno v gospodinjstvu.

V hladilniku

Navadno se v hladilniku nabira veliko vlage, kar lahko poveča pokvarljivost hrane oziroma jo napade plesen. Da bi podaljšali njeno obstojnost in svežino, na majhen krožnik položite nekaj zavojčkov silikagela in jih pustite v hladilniku. Vpili bodo odvečno vlago in hkrati morebitne neprijetne vonjave.

Shranjevanje kosmičev

Ti zavojčki so izjemno uporabni tudi pri shranjevanju suhih živil (kosmičev, piškotov, riževih ploščic in podobno), ki v stiku z vlago izgubijo prvotno obliko, okus in aromo. Zavojček silikagela pustite v škatli s kosmiči ali pa ga preprosto položite na polico s suho hrano. Tako boste poskrbeli za svežino in daljšo obstojnost živil.

Sušenje telefona

Se je vaš telefon v naglici po nesreči znašel v luži? Še nič ni izgubljenega. Telefon najprej razstavite, če je to mogoče, nato pa vse dele dobro obrišite s papirnatimi brisačami ter jih položite na silikagel in tako pustite vsaj čez noč oziroma čim dlje. Telefon bo »kopanje« prstal brez resnejših posledic.

Neprijetne vonjave čevljev

Čevlji se te dni lahko hitro zmočijo, pogosta nadloga je tudi neprijeten vonj obutve. A tudi to težavo lahko zlahka odpravite: v vsak čevelj položite vrečko ali dve silikagela. Odstranil bo tako vlago kot nadležen vonj. Enako lahko osvežite torbo za športna oblačila. Tako boste preprečili, da bi se po treningu navzela neprijetnega vonja.

Sušenje semen

Ali morda ne veste, kako bi preprečili razrast plesni po domačih semenih? Si za zimo želite čudovitih šopkov posušenega cvetja, a ne veste, kako si jih priskrbeti? Preizkusite naslednje trike. Morda ste mislili, da smo z nasveti, kako uporabiti silikagel, že končali, a smo za vas izbrskali še enega, ki je izjemno koristen – za vse vrtičkarje in vrtnarje. Če ste se odločili posušiti nekaj cvetja, da bo vaše domovanje krasilo tudi pozno jeseni in pozimi, si lahko pomagate s kroglicami silikagela. Cvetje, ki ga želite posušiti, odrežite kot po navadi in ga nato obesite za stebla, s cvetovi obrnjenimi proti tlom. Podnje pa nastavite zavojčke silikagela, ki bodo vpili vlago in hkrati preprečili pojav plesni, cvetovi bodo tudi ohranili lepo barvo. Če želite shraniti semena solate, paradižnika in drugih vrtnin, pa vam svetujemo, da v vrečko dodate tudi nekaj silikagela; preprečil bo pojav plesni in zagotovil trajnost semen vse do prihodnje setve.

M. K.; Svet24

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava