Z vodikovim peroksidom preženite nadležno plesen, osvežite vzmetnice ...

25.9.2022 | 16:30

Odstranite tako stare kot nove madeže s sedežne garniture.

Odstranite tako stare kot nove madeže s sedežne garniture.

Zagotovo smo že vsi slišali zanj. Če ne drugje, pri frizerju ob pripravi barve za posvetlitev las. Toda vodikov peroksid je tudi odlično naravno čistilo doma. Ga morda že uporabljate?

Vodikov peroksid lahko uporabljamo na veliko več načinov, ne le pri barvanju las. Je tudi precej znan pripomoček v medicini, za čiščenje ran in tudi beljenje zob. Vsekakor je dobrodošel v gospodinjstvu, saj ga zaradi kemijske sestave (H₂O₂) lahko umestimo med okolju prijazna čistila.

Osvežite vzmetnice - Ko ste vzmetnico posesali, madeže očistite z domačim čistilom. V pršilki zmešajte enako količino vodikovega peroksida in detergenta za pomivanje posode ter sodo bikarbono. Popršite po madežih in popivnajte s čisto krpo.

Dezinficira in čisti

Velja za močno naravno razkužilno sredstvo, ki je idealno za čiščenje različnih površin. Za domačo uporabo izberimo triodstotnega. Čeprav so v prodaji tudi pet-, osem- in 32-odstotni vodikov peroksid, bo ta raztopina več kot dovolj močna. Vodikov peroksid je precej varnejši od belila, saj ne vsebuje kemijskih snovi, ki bi dražile oči, nosno sluznico, pljuča in kožo. Deluje proti mikrobom in ubija bakterije, odstranjuje umazanijo in hkrati kljubuje neprijetnim vonjavam. Je odlična rešitev, ko želite denimo očistiti leseno desko za rezanje, trdovratne madeže s ploščic in z nerjavnega jekla, obnese se tudi pri čiščenju oblazinjenega pohištva in preprog. Če želite njegovo moč še povečati, ga lahko brez skrbi zmešate s sodo bikarbono ali limoninim sokom. A nikar s kisom, saj bi tako ustvarili nevarno in zelo korozivno kislino!

Očistite desko za rezanje in odstranite nevarne bakterije.

Očistite desko za rezanje in odstranite nevarne bakterije.

Pomoč v kopalnici

Namesto dragih in tudi zdravju nevarnih čistil, ki so na voljo v trgovini, izberite raje naravno alternativo. Pripravite pasto iz vodikovega peroksida in pecilnega praška ter jo uporabite na primer za čiščenje roba straniščne školjke ali kabine za prhanje, odstranjevanje madežev vodnega kamna ... Postopek po potrebi večkrat ponovite.

Odstranite plesen

Imate težave s plesnijo na ploščicah in v režah med njimi? Najprej ploščice očistite z običajnim čistilom, jih obrišite do suhega, nato pa na te predele nanesite nerazredčen vodikov peroksid. Pustite delovati 15 minut in zdrgnite. Uporabite lahko tudi pasto, ki jo pripravite s sodo bikarbono v razmerju 1 : 1.

M. K.; Svet24
Foto: Dreamstime

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava