Rudi Ravbar - svetovni podprvak 2022

25.9.2022 | 12:00

Rudi Ravbar - svetovni podprvak 2022
Rudi Ravbar - svetovni podprvak 2022
Rudi Ravbar - svetovni podprvak 2022
Rudi Ravbar - svetovni podprvak 2022

Naš Sprintov kolesar Rudi Ravbar se je po končani sinovi karieri kolesarstva, počasi 60. letih odločil, da bi se tudi on podal v te vode. S prvimi počasnimi vožnjami se je nekaj let nazaj odločil, da bi nastopal tudi na dirkah za pokal Slovenije in kdaj pa kdaj tudi v tujini. Tako se je lansko leto kvalificiral za nastop na dirki za svetovno prvenstvo, ki je potekalo v snežnih razmerah oktobra 2021 v Bosni in Hercegovini. Kljub vremenu se je lansko leto v svoji kategoriji uvrstil na izvrstno 10. mesto, kar je bila dobra napoved za letošnje leto.

Letos je aktualni državni prvak v cestni vožnji in vzponu za pokal Slovenije. Praktično na vsako dirko na katero gre, zmaga. Pred nastopom na svetovnem prvenstvu je treniral pod budnim očesom njegovega vnuka Anžeta (kolesarja pri Adrii Mobil), ki mu je svetoval glede treningov in prehrane.

V petek, 16. septembra 2022, sta se s Sprintovcema Janjo in Brankom podala na pot v italijanski Trento, kjer je letos potekalo svetovno prvenstvo za amaterje in masterje UCI Gran Fondo World Championships. Tekmoval je v kategoriji 75-79 let. Istega dne sta se z Brankom podala na ogled trase prvega vzpona na Monte Bondone, kar je še kako prav prišlo. V nedeljo, 18.9.2022, nekaj po 10. uri je bil Rudi že oblečen v barve slovenske reprezentance in ogret za napad 86,6 km dolge trase z 2218 višinskimi metri razlike. S sončkom, a v dolgih oblačilih (bilo je precej hladno), so se kolesarji podali na pot. Po približno 10 km ravnine so se zavihteli v 20 km dolg prvi klanec, kjer so se Rudi, Avstrijec ter Francoz odcepili od preostalih sotekmovalcev. Po 25 km doline je sledilo še malo razgibanega terena, kjer je bila druga časovna meritev, ki je pokazala, da se je Avstrijec odlepil za 2 min, Rudi ter Francoz pa sta še vozila skupaj. Na začetek drugega vzpona se je Rudi podal samozavestno stopničkam naproti ter Francozu odščipnil 7 min na vrhu. Tako je sledilo le še 15 mrzlih, a s soncem obsijanih kilometrov spusta do cilja. Rezultat: Avstrijec Bichl prvo mesto, za njim RUDI RAVBAR ter še dobre 4 min za njim Francoz Gibelin. Rudi je pokal od veselja ter še zdaj ne more skriti tega navdušenja.

Tako je postal svetovni podprvak v amaterskem kolesarstvu 2022. Zdaj pa že pogleduje proti škotskem mestu Glasgow (UK), kjer bo naslednje leto potekalo svetovno prvenstvo.

Nika Bojanc, KD Sprint

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava