FOTO: Ličkali koruzo, mednjo skrili klobaso

24.9.2022 | 16:45

FOTO: Ličkali koruzo, mednjo skrili klobaso
(

(

FOTO: Ličkali koruzo, mednjo skrili klobaso
FOTO: Ličkali koruzo, mednjo skrili klobaso

Članice Aktiva kmečkih žena Tržišče v svoji novi kuhinji ne pečejo samo pa kuhajo, ampak tudi včasih solidarnostno stopijo skupaj. Sočlanicam pomagajo pri večjih kmečkih ali drugačnih opravilih, ki jih same težko opravijo ali pa to delajo samo zato, da obudijo ali ohranijo stare običaje. Med drugim so letos članicam nudile pomoč pri vezanju trte v vinogradu, obrezale sadno drevje in pobirale krompir.

Sredi septembra,n a malo deževen in hladen petek, pa se je nekaj članic odpravilo na ličkanje koruze na kmetijo Hočevar v Pijavice. Ko so se posedle na gajbice pred kupom koruze in začele ličkati, je gospodinja Milena že prinesla vročo kavo in pogačo. Gospodar je Henček je natočil še sladkega mošta ali cvička, ki je pripomoglo kljub turobnemu dnevu k veselemu razpoloženju. Ženske so ličkale ,moški del pa je na prikolico odnašal povezano koruzo, pripravljeno za obešanje in sušenje, obtrgance pa so stresali v gajbice.

Med ličkanjem so se spomini vračali nazaj v preteklost, ko so bili časi drugačni. Ljudje so bili med seboj bolj povezani in si pomagali ter vračali pomoč eden drugemu. Na gankih in podih je bilo ogromno koruze. Zbirali so se zvečer, ko je bilo delo v hlevu opravljeno. Ličkanje se je zavleklo pozno v noč. Tudi otroci so ličkali, če ni bilo drugi dan treba v šolo. Za njih so bili med koruzo skriti kakšni bonbončki. Bilo je veliko smeha in petja.

Za likof je bila največkrat ocvirkova ali orehova potica, koruzni žganci, suho meso, špeh, pečena kokoš in kostanj, tudi zaplesali so ob zvokih harmonike.

Članice so bile to popoldne, ki se je zavleklo v noč, zelo razpoložene. Ugibale so, kaj neki je skrito v koruzi. Niso bili bonboni, ampak klobasa. Zapele so tudi nekaj pesmi. Za likof so sladke dobrote prinesle s seboj, odlične mesne jedi je pripravila gospodinja, kostanja pa še ni bilo.

Članice Akž so zopet opravile še eno dobro delo. Gospodar je bil zadovoljen, one pa tudi, saj ta običaj ohranja tradicijo, združuje in povezuje.

Fani Borštnar, Akž Tržišče
Foto: S. Markovič

Galerija

_alickali (0)
_alickali (1)
_alickali (2)
_alickali (3)
_alickali (4)
_alickali (5)
_alickali (6)
_alickali (7)
_alickali (8)
_alickali (82)
_alickali (9)

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava