Pohod za mir ''Konec rasizma - Gradite mir''

23.9.2022 | 11:50

Pohod za mir ''Konec rasizma - Gradite mir''
Pohod za mir ''Konec rasizma - Gradite mir''

V počastitev mednarodnega dneva miru, ki se obeležuje 21. septembra, so veteranske organizacije, članice Svetovne federacije veteranov, v Ljubljani organizirale tradicionalni pohod za mir. Pohod se je pričel pri Moderni galeriji in končal na Mestnem trgu. Pohoda so se udeležili predstavniki organizatorjev Zveze združenj borcev za vrednote NOB Slovenije, Zveze društev vojnih invalidov Slovenije, Zveze veteranov vojne za Slovenijo, Zveze policijskih veteranskih društev Sever, Zveze društev in klubov MORiS ter Zveze slovenskih častnikov in Zveze društev civilnih invalidov vojne Slovenije in ostali pohodniki. Dolenjsko in Belo krajino so zastopali člani ZVVS Dolenjska, ZVVS Bela krajina, PVD Sever Dolenjska in Bela krajina ter OZSČ Novo mesto.

Pred Magistratom je zbrane pozdravil podžupan Mestne občine Ljubljana Aleš Čerin. Povezovalec prireditve je prebral poslanico generalnega sekretarja Organizacije združenih narodov Antonia Guterresa. V njej je poudaril, da rasizem zastruplja srca in misli ljudi ter spodkopava mir. Zato je moto letošnjega dneva miru ''Konec rasizma – Gradite mir''. Slavnostni govornik je bil Gregor Pečan, sicer predsednik Združenja ravnateljic in ravnateljev. V svojem govoru je poudaril pomen miru, ki pa ni samoumeven temveč je ogrožen zaradi ekonomskih interesov in pohlepa. To posledično dela bogate še bolj bogate in revne še bolj revne.

Prireditev je zaključil pihalni orkester Policije, ki je bil tudi na čelu pohoda in je s koračnicami dajal tempo pohodnikom.

Besedilo in fotografije: Vasko Maraš

Galerija

_01_Na zacetku pohoda s transparentom z napisom pohoda
_02_Dolenjski predstavniki s kolegoma iz Ljubljane in Kamnika
_03_Pohodna kolona se formira
_03_Predstavniki iz Bele krajine
_04_Na Tromostovju
_05_Po Copovi
_06_Pred Mestnim trgom
_07_Prapori veteranskih in domoljubnih organizacij
_08_Pogled na udelezence slovesnosti
_09_Slavnostni govornik Gregor Pecan
_10_Nastop Policijskega orkestra in solista

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava