DL: Nova knjiga Valentina Bruna - Pesmi hvalnica naravi

10.9.2022 | 13:30

Valentin Brun (Foto: L. M.)

Valentin Brun (Foto: L. M.)

Nova pesniška zbirka Valentina Bruna Pogozdovanje – Vidi človekove negativne vplive na naravo – Trobiš: angažirana poezija

Valentin Brun iz šentjernejskega konca, ki je zelo svojstven človek, veliko razmišlja o vsem: o življenju, naravi, ljubezni, o minljivosti … Sad njegovih razmišljanj so številni verzi, ki jih ima nekaj že »ujetih« v knjigah, nekaj pa jih še čaka v predalih.

Rad jih ponudi ljudem v branje in razmislek, zato je vesel, da je pred kratkim pri Kulturnem društvu Severina Šalija iz Novega mesta izšla njegova nova pesniška zbirka z naslovom Pogozdovanja. V njej je objavil prek petdeset pesmi.

V njih se dotika marsičesa; poje hvalnico naravi ter vsemu živemu in lepemu na tem svetu, razmišlja o ljubezni, hrepenenju, nežnostih … Je pristen in vesel, čudi se nad marsičem in na to opozarja tudi bralca.

Naravo, ki ji je zapisan od majhnih nog, doživlja zelo čustveno in poduhovljeno. V pesmih pripoveduje zgodbe iz resničnega življenja, vanje vpleta svoje osebne izkušnje in doživetja, a kot pravi pisec spremne besede Smiljan Trobiš, se Brun oprime tudi lepote, spontanosti, večnega toka narave, nadnarave. »Pesnik nam lahko postane zgled, kako v stiku in z dialogom z višjim svetom premagujemo zemeljske tegobe. Njegovo globoko navdihnjeno poezijo lahko večkrat vzamemo v roke; napolnila nas bo z duhom in nam podarila svetle in globoke misli, ki brez branja nikoli ne bi v nas nastale same od sebe.«

Trobiš, tudi sam pesnik, Brunovo pisanje v knjigi z naslovom Pogozdovanja označi za družbeno angažirano. Valentin Brun, ki je zasidran v tesen stik za naravo, vidi namreč tudi negativne vplive ljudi nanjo in opozarja na problematiko onesnaževanja.

»Namesto da bi skrbeli za čistejši zrak, proizvajajo preveč nepotrebne krame, ki le proizvajalcem in trgovcem prinaša koristi, kar se pa nikakor ne bi dogajalo, če ljudje bi bili tako nespametni, da vse to kupujejo. Marsičesa pravzaprav sploh ne potrebujejo, le še odpadke kopičijo in strupene pline povečujejo. Ogrožajo življenje s tanjšanjem ozonske plasti. Zrak čistejši bi dihal vsak,« med drugim v pesmi Pogozdovanje pravi pesnik.

A misli, da je za reševanje okoljskih težav že skoraj prepozno, čeprav upanje še ostaja.

Članek je bil objavljen v 31. številki Dolenjskega lista 4. avgusta 2022

L. Markelj

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava