FOTO: Svetovni festival praženega krompirja - z jurčki, slanino ... celo čokolado

9.9.2022 | 14:05

FOTO: Svetovni festival praženega krompirja - z jurčki, slanino ... celo čokolado
FOTO: Svetovni festival praženega krompirja - z jurčki, slanino ... celo čokolado
FOTO: Svetovni festival praženega krompirja - z jurčki, slanino ... celo čokolado

V soboto, 3. septembra, smo se ponovno udeležili festivala praženega krompirja v organizaciji Društva za priznanje praženega krompirja kot samostojne jedi. Pretekla leta je dogodek zaradi covid omejitev odpadel, zato smo se z velikim navdušenjem odpeljali na Bled. Ob Blejskem jezeru se je zbralo okoli 60 ekip pražilcev iz Slovenije in tujine. Naš kraj Tržišče pa je bil verjetno najbolj množično zastopan, saj smo se ga udeležila kar štiri društva: Aktiv kmečkih žena, Društvo upokojencev, Klub ljubiteljev starih vozil Mirenske doline Hrast in Turistično društvo Tržišče. Občino Sevnica pa nas je skupaj zastopalo kar sedem društev.

Po prizorišču je dišalo po praženi čebuli, svinjski masti z ocvirki in ostalih začimbah, ki so sestavni del te tradicionalni jedi. Vsako društvo je pripravilo svoj recept za pripravo praženega krompirja: pražen krompir z jurčki, pražen krompir s kranjsko klobaso, s slanino, s semeni. Pa zelenjavne različice in vegetarijanski krompir. Pa z lešniki in čokolado. Tudi marmelada iz krompirja ni manjkala. V glavnem človeška domišljija ne pozna meja. Za odličen okus pa je pomembno, da so sestavine iz domačih njiv in vrtov ter pripravljene z ljubeznijo.

Po mimohodu godbe iz Gorij, po 12. uri, pa se je pričelo razdeljevanje brezplačnih porcij praženega krompirja. Obiskovalci so pristopili k stojnicam in pokušali pražen krompir pripravljen po tradicionalnih receptih ali pa s sodobnejšim pridihom. Skupaj so pražilci pripravili par ton krompirja, ki so ga razdelili med obiskovalce. Na to sončno soboto so bile na Bledu tudi množice turistov iz različnih koncev sveta. Presenečeni so bili, da obstaja taka prireditev, kjer lahko zastonj pokušaš krompir in ostale dobrote, ki so jih ponujali na stojnicah.

Naš kraj so na festivalu odlično predstavile tudi Mlade žurerke in s plesnim nastopom požele bučen aplavz. Obiskovalci pa so radi postali tudi ob naših mladih muzikantih – Valentinu in Žanu na harmoniki ter Nejcu na kitari, ki so preigravali znane slovenske narodno zabavne melodije.

Naslednje leto pa obiščemo festival praženega krompirja v Bovcu!

Za AKŽ, DU, društvo Hrast, TD Tržišče - Janja Seničar Tratar

Galerija

_krompir (01)
_krompir (02)
_krompir (03)
_krompir (04)
_krompir (05)
_krompir (06)
_krompir (07)
_krompir (08)
_krompir (09)
_krompir (10)
_krompir (11)
_krompir (12)

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava