DL: Pasji salon Ajša - Obožuje pse in oni njo

22.8.2022 | 14:45

Jasna Kranjc in njena Ajša v pasjem salonu (Foto: osebni arhiv)

Jasna Kranjc in njena Ajša v pasjem salonu (Foto: osebni arhiv)

Pri Jasni postrižen yorkshirski terier (Foto: arhiv PSA)

Pri Jasni postrižen yorkshirski terier (Foto: arhiv PSA)

Saloni za pse niso modna muha, saj je nega psa pomembna za njegovo zdravje in splošno dobro počutje, hkrati pa so kužki tudi lepši in bolj urejeni. Če smo vešči takega dela, se krajšanja dlake ali krempljev lahko lotimo sami, na vsakih nekaj mesecev pa je kljub temu priporočljivo obiskati pasji salon, kjer za psa poskrbijo profesionalci.

Ena takih mojstric za pse je Jasna Kranjc, ki ima v Trebnjem že dobro desetletje Pasji salon Ajša. Odprla ga je tri leta po tem, ko je za rojstni dan dobila psičko Ajšo, kokeršpanjelko, ki jo je bilo treba občasno odpeljati tudi k frizerju v Ljubljano. Jasni, zaposleni mamici dveh otrok, je bilo to v veliko breme, zato sta z možem začela razmišljati o odprtju salona. Odločila se je za izobraževanje na Dunaju, pri mojstru Gorazdu Črmlecu. Na 90-urnem tečaju se je naučila vseh veščin, ki jih je pozneje ob delu tudi nadgrajevala.

»Začetki so bili res stresni in težki. Pri prvem psičku sem celo vzela pomirjevalo, saj sem se tresla kot šiba na vodi. Kot bi pozabila vse, česar sem se naučila. A šlo je zgolj za pozitivno tremo in odgovornost do živali, kar je dobro,« pripoveduje Jasna, ki se kužkov danes loteva sproščeno, z zanesljivostjo ter z veliko ljubezni in občutka do vsakega štirinožca.

PES V SALONU

Pasjega frizerja potrebujejo vsi dolgodlaki psi, kratkodlaki pa – tako kot človek – potrebujejo osnovno nego. Zelo pomembna je nega blazinic, ušes, genitalij in nega okoli oči, včasih je treba odstraniti odmrlo dlako, skrajšati kremplje ali pa sprazniti paranalne žleze. Pri tem je zelo pomembno, da je pes socializiran, da ni agresiven, ne laja brez potrebe in ne grize.

»Najlepše je delati z vzgojenimi ali šolanimi psi. Sprva zaščitniške ali celo agresivne ‘zverinice’ se, ko lastnik zapusti prostor, spremenijo v poslušno igračko. Tisto uro in pol sva midva najboljša prijatelja,« pripoveduje pasja frizerka.

Negovani kužki so bolj zdravi. (Foto: arhiv Pasjega salona Ajša)

Negovani kužki so bolj zdravi. (Foto: arhiv Pasjega salona Ajša)

Friziranje in nega povzročata psu tak stres kot vsako drugo novo, drugačno, neraziskano okolje. Dolgotrajno stanje na strižni mizi nobenemu psu ni ravno prijetno, nekateri ne marajo vode, drugi ne prenesejo sušilnika, a večina se jih hitro pomiri, prav vsak štirinožec pa vedno veselo in ponosno zapusti salon.

»Sem pa zelo žalostna, kadar dobim zanemarjene pse, s štrenasto ali zlepljeno dlako, predolgimi kremplji in polne zaspančkov. To pomeni, da lastniku ni kaj dosti mar zanj. Pes trpi, ker mu koža zaradi zbite dlake ne diha, pojavljajo se izpuščaji, zaradi predolgih krempljev težko hodi, pa tudi sicer se ne počuti dobro,« pojasnjuje Jasna.

Kužki so po končani negi utrujeni. (Foto: arhiv PSA)

Kužki so po končani negi utrujeni. (Foto: arhiv PSA)

EPIDEMIJA IN ŠOLANJE

Med koronavirusno epidemijo, ko so bili saloni kar nekaj časa zaprti, so najbolj trpeli prav psi. Lastniki so jih potem vozili na nego veliko bolj zanemarjene, dolge čakalne vrste pa so to trpljenje psom še podaljševale. Jasna ob obilici dela zdaj razmišlja, da bi odprla šolo striženja in nege psa.

Znanje želi predati naprej, mlajši generaciji. V Sloveniji je namreč vse več psov, kakovostnih salonov pa premalo. Zlasti takšnih, ki obvladajo striženje oblikovno zahtevnejših pasem, kot so yorkshirski in drugi terierji, bišoni, kotoni, kodri, maltežani, pomeranci in podobne pasme. Jasna iz salona Ajša to obvlada.

Članek je bil objavljen v 28. številki Dolenjskega lista 14. julija 2022

Renata Mikec

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava