Festival Seviqc Brežice 2022/5: Ženske baroka, nov glasbeni užitek

21.8.2022 | 09:00

Festival Seviqc Brežice 2022/5: Ženske baroka, nov glasbeni užitek

Petkov nastop petčlanske češke glasbene skupine Musica Poetica v veliki viteški dvorani brežiškega gradu je pritegnil takšno pozornost občinstva, da so morali organizatorji postaviti dodatno število stolov. In že uvodni pogovor, kjer so ljubitelji stare glasbe spoznali mlade češke umetnike Jano Janků (mezzosopran), Martina Flašarja (violina), Lucio Lukášová (traverso), Kateřino Stávková (viola da gamba) in Kamilo Dubsko (čembalo). je nakazal, da bo nov brežiški večer stare glasbe tudi nov glasbeni užitek. Bilo je tako!

Roko na srce – ta svet se od samega začetka skoraj na vseh poljih vrti okoli moških, to je morda še bolj izrazito v svetu glasbe. A zgodovina, ki se pripoveduje in predstavlja v zelo različnih zgodbah, je zanesljivo zamolčala pomembno vlogo pomembnih žensk. Tudi na glasbenem področju. Torej dobro je, da je varno spravljena in shranjena, v našem primeru v notnih zapisih, raztresenih po vsem svetu, ki so dandanašnji še kako hvaležen predmet raziskovalnih posameznikov. Toda slava žensk, ki so skladale v dobi baroka, še naprej več ali manj čemi v arhivih in ravno koncerti, kakršne ponuja Festival Seviqc Brežice, so priložnost, da jih zaradi radovednih umetnikov spoznamo in postavimo ob bok moškim genijem.

V petek smo namreč v izvedbi Musica Poetica - Musica poetica je bil izraz, ki se običajno uporablja za umetnost skladanja glasbe v nemških šolah in univerzah v šestnajstem in sedemnajstem stoletju – doživeli pristno zvočno in vizuelno podobo zgodnje baročne Italije. Zasluga za to gre kulturni javnosti skoraj neznani ustvarjalnosti baročnih skladateljic zgodnjega in srednjega veka v severni Italiji. »Baročna glasba,« beremo v informativnem koncertnem listu, »ki je nastajala za samostanskimi zidovi, ni spregledala glavnega glasbenega dogajanja tistega časa. Ženske so se lahko v samostanih uspešno uveljavile tako kot glasbenice in kot skladateljice.«

In v petek zvečer so se po toliko stoletjih v Brežicah glasno predstavile naslednje redovnice, pravzaprav velike ustvarjalke: Chiara Margherita Cozzolani, Lucrezia Orsina Vizzana, Isabella Leonarda, Claudia Sessa, Francesca Caccini, Barbara Strozzi, Anna Bon in Francesca Maria Nascinbeni. Češki umetni, ki na svojih nastopih pred evropskimi poznavalci stare glasbe uporabljajo sodobne kopije instrumentov tega obdobja - čembalo, violo da gambo, baročni traverso in baročno violino -, so svoje delo po ocenah poznavalcev opravili z odliko. Z oceno, ki jo po petih nastopih lahko pripišemo tudi ekipi Seviqc Brežice. Kajti občinstvo verjame, da bo tudi zadnji nastop v nizu letošnjih koncertov na gradu Snežnik v izvedbi slovenske Messa di voce - Urška Cvetko: kljunasta flavta, Mojca Jerman: violina, Izidor Erazem Grafenauer: baročna kitara, teorba, z gostjo večera Johanno Lopez Valencia: viola da gamba – lepa popestritev večera in zanimiv glasbeni dogodek.

J. P.

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava