DL: Matematik Vid Kavčič

18.8.2022 | 12:10

DL: Matematik Vid Kavčič

Pri Založbi Intelego je izšel priročnik Matematika na splošni maturi – vprašanja in odgovori za ustni izpit iz matematike na splošni maturi za višjo raven. Njen avtor je nihče drug kot dijak, in to Belokranjec Vid Kavčič, nekdanji dijak Srednje šole Črnomelj in svežepečeni maturant bežigrajske gimnazije.

Izjemen in zelo srčen mladenič je svoje talente razvil na različnih področjih. »Za matematiko me je navdušila moja matematična muza Darinka Rogina, nekdanja učiteljica na OŠ Loka Črnomelj, ki je vame zasejala čisto prvo zlato matematično seme že v 5. razredu, nato pa se z mano ukvarjala vse do 9. razreda, ko je bila že v pokoju. Žal je leto zatem umrla za rakom. Imam jo v izjemno prijetnem spominu,« nam je povedal Vid, ki ni pozabil omeniti niti svojega nekdanjega profesorja na Srednji šoli Črnomelj Tilna Šetine.

Izjemno nadarjeni Vid, ki je tudi ljubitelj in pisec poezije, si je za nadaljevanje študija sicer izbral fiziko, a je matematiko stežka izpustil iz rok. Če se bo v letu dni premislil, se bo k njej pač vrnil. V prihodnje si želi poučevati predvsem matematične, fizikalne in astronomske vsebine ter sestavljati ravno prav zahtevne naloge, ki bi mlade spodbujale k učenju teh njemu tako ljubih predmetov. A kdo ve, morda pa ga njegovo znanje odnese kam drugam?

Članek je bil objavljen v 27. številki Dolenjskega lista 7. julija 2022

M. K.; foto: Klemen Klopčič

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava