DL: Sledljivost izvora krškopoljskega prašiča - Dovolj je že en kubični milimeter vzorca

18.8.2022 | 10:40

Krškopoljski prašič (Foto: M. Gašperin)

Krškopoljski prašič (Foto: M. Gašperin)

Če obstaja dvom, da meso, mesni izdelek ali jed ne izvira iz prašičev pasme krškopoljski prašič, je zdaj to mogoče preveriti – Vzoru bodo lahko sledili tudi drugi prašičerejci in tudi govedorejci

Z namenom razširiti trženje mesnih izdelkov iz prašičev krškopoljske pasme na območju Slovenije in s ciljem zagotoviti dokumentacijsko sledljivost individualne oznake prašičev krškopoljske pasme od rojstva prek linije klanja do končnega potrošnika ter imeti genetsko metodo za nadzor sledljivosti je KGZS, Kmetijsko-gozdarski zavod Novo mesto, kot vodilni partner novembra 2019 začel projekt EIP Sledljivost porekla pri pasmi krškopoljski prašič. Zahvaljujoč temu projektu, je zdaj, kot pravi vodja projekta Andrej Kastelic, če obstaja dvom, da meso, mesni izdelek ali jed ne izvira iz prašičev pasme krškopoljski prašič, to mogoče preveriti.

Projekt Sledljivost porekla pri pasmi krškopoljski prašič je sofinanciran iz sredstev Programa razvoja podeželja, predstavili pa so ga 25. junija na Kmetiji Verbič v Ziljah, ki je sestavni del Društva za ohranjanje podeželske dediščine Belčji Vrh, ta pa je eden izmed partnerjev projekta. Kot pravi Kastelic, je glavni cilj projekta povečana lokalna oskrba potrošnikov z mesninami krškopoljskega prašiča, vzporedni cilj pa razširitev pasme in s tem njeno uspešno dolgoročno ohranjanje. Trenutno je v Sloveniji v kontroli prireje približno 500 plemenskih svinj in 70 merjascev te pasme, dolgoročno ohranjanje pasme pa je mogoče, kot pojasnjuje Kastelic, le na kmetijah, ki si z njo ustvarjajo pomemben del prihodka, in ob tržni prepoznavnosti, kar pa s seboj prinaša tudi nevarnost potvorb.

POTVORBE

»Posebne prednosti pasme so za prehrano človeka ugodnejše razmerje med maščobnimi kislinami omega 3 in omega 6 ter mehkoba, sočnost in aromatičnost mesnih izdelkov iz krškopoljskih prašičev,« pravi Kastelic. Zato mesnine krškopoljskega prašiča na trgu dosegajo višjo vrednost. Prepoznavnost in kakovost pasme pa je vzrok, kot pravi Kastelic, da se lahko pojavijo goljufije, ki pa jih prav z omenjenim projektom preprečujejo. S projektom so namreč iskali način za izvedbo genetskega nadzora ter oblikovali metodo in protokol, ki omogoča nadzor nad izvorom mesnih izdelkov in jedi, označenih kot izdelek ali jedi iz prašičev krškopoljske pasme.

REJCI ZDAJ ZAŠČITENI

»V treh letih projekta je bilo odvzetih in analiziranih 1.600 vzorcev prašičev krškopoljske pasme in nekaj vzorcev prašičev križancev z drugimi pasmami, drugih pasem in hibridov za ugotavljanje razlik med pasmami,« navaja Kastelic. V laboratoriju na Škotskem so opravili genotipizacijo in pridobili 80.000 podatkov za vsakega prašiča, od katerega je bil posredovan vzorec, na Biotehniški fakulteti, Oddelku za zootehniko, Enoti za prašičerejo pa so nato opravili analizo podatkov in oblikovali način potrjevanja izvora mesnin in jedi iz krškopoljskega prašiča.

»Čeprav je bila zahteva projekta samo potrjevanje izvora mesnin krškopoljskega prašiča, so uspeli še veliko več. Iz 1 kubičnega milimetra vzorca mesa, mesnega izdelka ali jedi ne potrjujejo samo pasme, iz katere izvira prašič, ampak tudi ugotovijo očeta in mater pitanca, ki je v mesu in mesnih izdelkih. Tako so pošteni rejci, predelovalci in gostinci ter potrošniki zaščiteni pred nelojalno konkurenco tistih, ki potvarjajo izvor surovine,« pravi Kastelic in dodaja, da Društvo rejcev krškopoljskih prašičev, ki je eden izmed projektnih partnerjev, odkrite sume nepravilnosti pri sledljivosti in označevanju posreduje na Upravo za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin, tržni inšpekciji in organizacijam za varstvo potrošnikov. »Vzoru rejcev krškopoljskih prašičev bodo lahko sledili tudi drugi prašičerejci s slovenskimi plemenskimi prašiči in z njihovimi potomci pa tudi govedorejci,« še pravi Kastelic.

Članek je bil objavljen v 27. številki Dolenjskega lista 7. julija 2022

M. Leskovšek Svete

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava