Iz presežkov zelenjave pripravimo ozimnico - kako se lotiti

16.8.2022 | 13:40

Pred začetkom vkuhavanja si pripravite potrebne pripomočke, le tako bo ozimnica zares dobra. (Dreamstime)

Pred začetkom vkuhavanja si pripravite potrebne pripomočke, le tako bo ozimnica zares dobra. (Dreamstime)

Vkuhavanje nam je v veselje, saj je občutek, da smo nekaj naredili sami, čudovit. Tako bomo svojo družino naučili ceniti doma pripravljene dobrote in bili ponosni, ko nas bodo gostje pohvalili.

Ker se je v zadnjih desetletjih marsikaj spremenilo, vlaganje sadja in zelenjave ne zahteva več dolgotrajne in naporne priprave velikih zalog za zimo, kot so to počele naše babice; zdaj vkuhavamo predvsem manjše količine.

Kakovostno in zrelo

Ko nakupujemo ali nabiramo sadje in zelenjavo, skrbno izločimo vse poškodovane plodove ter za vkuhavanje izberemo le kakovostno in ravno prav zrelo sadje oziroma zelenjavo. Vse plesnive in gnile plodove zavržemo, saj ni dovolj, da jih le obrežemo. Spore plesni in gniloba namreč niso le tam, kjer jih vidimo.

Kako začeti

Skrbite za čistočo in red ves čas; od nastanka do uporabe. (Dreamstime)

Skrbite za čistočo in red ves čas; od nastanka do uporabe. (Dreamstime)

Najprej preverimo, ali imamo vse potrebne pripomočke, kot so tehtnica, strojček za sekljanje, ročni mešalnik z različnimi nastavki, s katerim zmeljemo ali pretlačimo sadje in zelenjavo. Pripraven je tudi palični mešalnik. Če imamo veliko sadja, pa tudi sokovnik. Potrebujemo primerne posode, najbolje iz nerjavnega jekla ali emajlirane z nepoškodovanim emajlom, in različen pribor, kot so zajemalka, penovka in noži. Vse dobro operemo. Za blanširanje nam bo prišla prav tudi žičnata košarica.

Čistoča in red

Popolna čistoča je pri vkuhavanju zelo pomembna, zato nikoli ne uporabljamo rabljenih lesenih kuhalnic, temveč le nove. Stare so lahko prepojene z maščobo in okusi drugih jedi, ki smo jih mešali. Za mešanje marmelade in džema lahko uporabimo tudi plastično kuhalnico, ki jo po uporabi shranimo in uporabljamo le za ta namen. Natančno pomijemo in posušimo tudi nože ter ves drug pribor.

Kozarci in pokrovčki

Preverimo, ali imamo dovolj kozarcev in pokrovčkov. Kozarce, ki ne smejo imeti okrušenih robov, dobro pomijemo v pomivalnem stroju; če jih pomivamo ročno, je najbolje, da pred uporabo narobe obrnjene kozarce osušimo in hkrati dezinficiramo v pečici, ogreti na 80 stopinj. Gumijaste obročke za patentne kozarce ter gumijaste ali plutovinaste zamaške za steklenice prekuhamo in popolnoma osušimo. Za brisanje uporabljamo čiste in zlikane kuhinjske krpe ali papirnate brisače.

M. K.; Svet24

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava