Festival Seviqc Brežice 2022/2: Ave Marija skozi stoletja

16.8.2022 | 10:20

Festival Seviqc Brežice 2022/2: Ave Marija skozi stoletja

Nenavadno lep glasbeni večer v brežiški Župnijski cerkvi Sv. Lovrenca, kjer so se predstavili sopranistka Petra Vrh Vrezec, baritonist Al Vrezec in organist Gregor Klančič

Naslov drugega večera v sklopu izvrstnih koncertov Seviqc Brežice, ki ima za sabo bržkone eno najodličnejših in najdaljših tradicij raznovrstnih koncertov v Sloveniji – štiri desetletja izjemnega organizacijskega truda in izjemnih evropskih izvajalcev se je v tem času zvrstilo po slovenskih krajih – je bil presenetljiv: Ave Marija skozi stoletja!

Redko besede iz mrtvih starodavnih jezikov dosežejo današnji dan nespremenjene, a v primeru nedelje, 15. avgusta, na predvečer Marijinega vnebovzetja, so se še kako dotaknile polno brežiško Župnijsko cerkev Sv. Lovrenca. Tokrat je oblikovalec programa stare evropske glasbe, Klemen Ramovš, po uspelem koncertu lutnjista Andreja Jovanića v Soteski, predstavil občinstvu v Brežicah mlado slovensko sopranistko Petro Vrh Vrezec.

Koncert sta sestavljala dva dela. Prvi je potekal v prostorih brežiškega Slomškovega doma, kjer so imeli ljubitelji stare glasbe priložnost vprašanja zastavljati trem gostom: mladi sopranistki, baritonistu Alu Vrezcu in organistu Gregorju Klančiču. Bilo je precej zanimivih vprašanj, med drugimi tudi odnos sopranistke do najmlajših, ki opere nit približno ne poznajo. Odgovor: »Da, ta pot do mladih mi je zelo pri srcu. Zato sem se odločila za otroške izobraževalne predstave, s katerimi najzahtevnejši in pristni publiki približam klasično glasbo. To mi da je upanje, da ima klasična glasba in opera še lepo prihodnost.« Na vprašanje ali je trojica za kasnejši večer pripravila jagodni izbor avtorjev, ki so svoj genij namenili pesmi Ave Marija, pa: »Ne, nabor teh pesmi je odprt, kajti ko smo brskali po bogati zakladnici z uglasbenimi molitvami Ave Marija, enimi z občudovanja vrednimi duhovnimi globinami, drugimi navihanimi in kipečimi od radosti življenja, smo ugotovil, da lahko na tem polju še kako obračamo brazde znanega, da pridemo do česa novega.«

Kasnejši večer je besede mlade umetnice potrdil. Osemnajst skladb smo slišali. Bogat koncertni list je ob znamenitih imenih kot so Bach, Schubertt, Caccini, Gound in drugih opozoril tudi na manj znana a imenitna skladatelja Ivana Zajca (Hrvaška) in Slovenca Frana Gerbiča. Večer je tudi potrdil, kako akustična in primerna za tovrstne vrhunske glasbene koncerte je brežiška cerkev, kjer so poudarili, da so njihova vrata za umetnike in druge res vedno na stežaj odprta.

V športnem žargonu zapisano: glasbena karavana z izvajalci in zvestim občinstvom Seviqc Brežice se iz Hudičevega turna in Župnijske cerkve Sv. Lenarta seli na grad Bogenšperk, kjer se bo danes, 16. avgusta, predstavil mladi beneški čelist Federico Toffano. Mladenič, ki z velikim uspehom igra in navdušuje po najbolj zahtevnih evropskih festivalih.

J. P.

Galerija

_zBrezice (1)
_zBrezice (2)
_zBrezice (3)
_zBrezice (4)
_zBrezice (5)

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava