Seviqc Brežice 2022: V torek na Bogenšperku

15.8.2022 | 10:00

Seviqc Brežice 2022: V torek na Bogenšperku

Torek, 16.8.2022
ob 19:00: Festivalski predtakt: Klepet s Federicom Toffanom (IT)
ob 20:00: Koncert: Federico Toffano (IT) violončelo. Program: Solitudine e libertà, med Bachom in Italijo


Grad Bogenšperk je eden najpomembnejših renesančnih gradov na Slovenskem in dom enega najpomembnejših mož naše preteklosti, Janeza Vajkarda Valvasorja.

Leži tako rekoč v središču Slovenije, na severnih obronkih dolenjskega gričevja, ob glavni cestni povezavi Dolenjske in Zasavja. Grad Bogenšperk, kot ga poznamo danes, so po letu 1511 začeli zidati gospodje Wagni. Omenjenega leta jim je namreč močan potres poškodoval bližnji Lichtenberg, srednjeveško utrdbo, ki je s tem postala neprimerna za bivanje. Tako je nastala renesančna stavba z značilnima okroglima stolpoma.

Svojo zlato dobo je grad dosegel ob koncu 17. stoletja, ko je v njem prebival in deloval polihistor Janez Vajkard Valvasor (1641–1693). V času njegovega bivanja na Bogenšperku je po večini nastal njegov znameniti opus, ki med drugim obsega raziskavo Cerkniškega jezera, izdajo več topografskih del, načrt za predor Ljubelj, posebej pa se je proslavil z izdajo monumentalnega dela Slava vojvodine Kranjske, ki so jo natisnili leta 1689 v Nürnbergu.

Zadnji lastnik grajskega kompleksa je bila od sredine 19. stoletja do italijanske kapitulacije leta 1943 rodbina Windischgraetz. Po letu 1945 je bil grad popolnoma izropan, največje dragocenosti pa so ob svojem odhodu odnesli še zadnji lastniki. V objekt so se leta 1949 za petnajst let vselili redovniki - jezuiti, ki so grad vzdrževali toliko, da ni nadalje propadal. Po letu 1970 se je pričelo s sistematično obnovo gradu, ki je bil v letu 1999 razglašen za spomenik državnega pomena.

Zaradi svoje lege v središču Slovenije, prijazne okolice in muzejskih zbirk, ki nudijo vpogled v življenje in delo J. V. Valvasorja, je grad Bogenšperk priljubljena izletniška točka, pa tudi pomemben protokolarni objekt. V grajski knjižnici skozi vse leto sklene zakonsko zvezo precej parov, v njegovem atriju pa se od pomladi do jeseni zvrsti vrsta kulturnih dogodkov, občasnih razstav in koncertov.

Ars Ramovš

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava