Priznanje Zveze slovenskih častnikov Ladu Kocijanu

15.8.2022 | 14:30

General Kocijan s priznanjem

General Kocijan s priznanjem

Lado Kocijan, borec Gubčeve brigade, upokojeni generalmajor, je najstarejši član območnega združenja slovenskih častnikov Novo mesto, Dolenjske Toplice, Mirna Peč, Šentjernej, Škocjan, Šmarješke Toplice, Straža in Žužemberk. Pri 97.. letih se še vedno rad udeležuje posameznih dogodkov, ko je to možno. V svoji dolgoletni karieri, od borca do generala, je doživel marsikaj.

Skozi svoje delovanje je vedno podpiral delo pripadnikov rezervne sestave. Tako kot načelnik Republiškega štaba za Teritorialno obrambo kot profesor in nosilec predmeta Operatika in strategija ter predstojnik Katedre za obramboslovje na Fakulteti za sociologijo, politične vede in novinarstvo, današnji Fakulteti za družbene vede. Kot profesor je prispeval k razvoju znanj študentov in s tem usposobljenosti rezervnih častnikov, ki smo lahko to znanje uporabili tudi v vojni za samostojno Slovenijo.

Ob njegovemu visokemu jubileju mu je, na predlog našega združenja, predsedstvo Zveze slovenskih častnikov podelilo Priznanje za zasluge v Zvezi slovenskih častnikov. Priznanje sva mu v petek, 12. avgusta, v DSO Trebnje, izročila Jože Florjančič in Vasko Maraš, nekdanji in sedanji predsednik območnega združenja.

Skozi pogovor smo obudili spomine na čase, ko je aktivno sodeloval in usmerjal dogajanje na področju obrambnih zadev.

Besedilo: Vasko Maraš

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava