DL: Nova knjiga dr. Staneta Grande - Bodimo najprej ponosni Samoslovenci

10.8.2022 | 11:50

Dr. Stane Granda na nedavni predstavitvi nove knjige Pot v samoslovenstvo na Dvoru. (Foto: L. M.)

Dr. Stane Granda na nedavni predstavitvi nove knjige Pot v samoslovenstvo na Dvoru. (Foto: L. M.)

Zgodovinar dr. Stane Granda v novi knjigi Pot v samoslovenstvo prikaže dinamiko prebivalcev slovenskega ozemlja skozi zgodovino do nastanka samostojne Slovenije – »Nihče nas ne ogroža bolj kot sami sebe«

Za nami je dan državnosti – 25. junija se spominjamo dogodkov, ko je leta 1991 Slovenija postala neodvisna država. Morda smo ob tem prazniku kaj več razmišljali o svoji državi, njeni zgodovini in pomenu tega, da jo sploh imamo. Vse to je mogoče, če o slovenski preteklosti kaj vemo.

Nova knjiga priznanega slovenskega zgodovinarja in publicista dr. Staneta Grande Pot v samoslovenstvo, ki je nedavno izšla pri založbi Družina, lahko pripomore k temu. Kot je o knjigi v spremni besedi zapisal dr. Janez Šumrada, ne gre za Grandov prvi zaokroženi oris zgodovine Slovencev, je pa to prvi tak poskus s perspektive samostojne države Slovenije.

V obsežni knjigi na več kot 570 straneh Granda, Novomeščan po rodu, častni občan Mestne občine Novo mesto in Občine Šmarješke Toplice, v vsakomur razumljivem jeziku ter zanimivo in zavzeto prikaže celotno slovensko preteklost, pomembno za dokončno osamosvojitev in nastanek lastne države. To ima za najpomembnejši dosežek slovenskega naroda.

KAJ JE SAMOSLOVENSTVO

Pozornost vzbudi že naslov knjige in pojem samoslovenstvo, ki je mnogim nekaj novega. A to ne drži povsem, pravi avtor. »Samoslovenec je človek, ki daje slovenstvu prednost pred drugimi. Že naši nasprotniki so Slovence označevali, da so premalo Samoslovenci, bodisi v Avstro-Ogrski bodisi v Jugoslaviji. Samoslovenstvo je zelo globoka beseda in pove bistvo. Leta 1991 smo Slovenci nehali gledati na druge, prvič v svoji zgodovini smo se osamosvojili in prišli do lastne države. In sporočilo te knjige je, da moramo najprej biti Slovenci, gledati nase, na takšne, kot smo. In biti moramo ponosni na to, kar smo dosegli in naredili,« je Granda povedal na nedavni predstavitvi knjige na Dvoru.

Ta poklicni raziskovalec slovenske zgodovine, udeleženec vojne za Slovenijo, ki je 150 let po njihovem nastanku in po treh desetletjih iskanja odkril izvirne peticijske pole z zahtevami po zedinjeni Sloveniji, ustanovitev lastne države razume kot vrhunec večstoletnega dogajanja. Zato v knjigi opisuje družbeno-politično-kulturno dinamiko prebivalcev slovenskega ozemlja skozi zgodovino, vse od antične dobe, srednjega veka do 19. in 20. stoletja, ki jima namenja osrednjo pozornost – namreč obdobju od programa Zedinjena Slovenija in zahtev o skupni entiteti v okviru avstro-ogrskega imperija, razpada cesarstva, obdobja Kraljevine SHS oz. Kraljevine Jugoslavije, druge svetovne vojne in ustanovitve socialistične Jugoslavije do postopnega osamosvajanja nekaterih nacionalnih struktur, razpada skupne države in dokončne osamosvojitve.

VEDNO BILI NARODNO ZAVEDNI

Kot pravi dr. Stane Granda, je zgodovina Slovencev krhka in težka – mnogi so nas hoteli posrkati, izničiti in potujčiti, a se nismo dali, vedno smo bili zavedni, želeli smo ostati Slovenci in za to smo bili pripravljeni tudi veliko žrtvovati. »Če bi bili v preteklosti resnično brez narodne samozavesti, če bi večinsko živeli v hlapčevski ponižnosti in klečeplazili pred zatiralci, ne bi prišli do največjega dosežka v svoji zgodovini: do lastne države,« meni avtor in dodaja, da so bili ob novih razmerah v svetu, ko je začel propadati evropski in svetovni komunizem, pri nas pravi ljudje ob pravem času na pravem kraju. »Zdaj se to ne bi moglo več zgoditi,« je prepričan Granda, ki ugotavlja, da še nismo vajeni življenja v demokraciji.

A čeprav smo bili do nedavnega prepričani, da so nam nevarnosti vedno grozile od zunaj, nas tri desetletja, odkar živimo v svoji državi, po njegovem mnenju ne ogroža nihče bolj kot sami sebe.

»Manjka nam strpnosti. Žal se nasprotja med nami poglabljajo. A sprava je potrebna in do nje bomo prišli, ko bomo vsi priznali svoje napake,« je prepričan. Poudarja, da moramo Slovenci prevzeti odgovornost za svojo državo in seveda v prvi vrsti biti Samoslovenci.

Zanimivo, da nova knjiga Staneta Grande Pot v samoslovenstvo, ki dokazuje, da Slovenci kot narod nismo začeli nastajati šele v 19. stoletju, saj je pot v samostojno slovenstvo prikazal kot zgodovinski proces, ki je imel namen in smisel, iz strokovnih krogov ne prinaša kakega glasnega odziva, prej molk. A tudi ta veliko pove.

Članek je bil objavljen v 26. številki Dolenjskega lista 30. junija 2022

L. Markelj

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava