DL: Načrtujejo največji otok v Sloveniji

5.8.2022 | 12:00

Na zdravje novi pridobitvi v Dolenjem Kronovem! Poleg župana in  podžupana, Marjana Hribarja in Franca Anderliča (na desni), so  nazdravili še občinski svetnik Aleksander Pavlič (na levi), Franc Požun  (drugi z leve) in podizvajalec Marko Novak idr. Nove pridobitve je  blagoslovil belocerkovški župnik Jože Nemanič. Zaigrala sta Godba na  pihala Šmarješke Toplice in mladi harmonikar. (Foto: L. M.)

Na zdravje novi pridobitvi v Dolenjem Kronovem! Poleg župana in podžupana, Marjana Hribarja in Franca Anderliča (na desni), so nazdravili še občinski svetnik Aleksander Pavlič (na levi), Franc Požun (drugi z leve) in podizvajalec Marko Novak idr. Nove pridobitve je blagoslovil belocerkovški župnik Jože Nemanič. Zaigrala sta Godba na pihala Šmarješke Toplice in mladi harmonikar. (Foto: L. M.)

Nova kanalizacija, obnova vodovoda, meteorne kanalizacije, dograditev JR … – V načrtu še čolnarna

Župan občine Šmarješke Toplice Marjan Hribar in eden najstarejših krajanov Dolenjega Kronovega Franc Požun sta ob občinskem prazniku slovesno predala namenu pomembno in uspešno dokončano naložbo v vasi – novo kanalizacijo oz. kar celotno prenovo vasi.

Kanalizacijo so zgradili v projektu Kanalizacijski sistem Družinska vas–Dolenje Kronovo z navezavo na obstoječo čistilno napravo. Skladno z gradbenim dovoljenjem so naredili tlačni vod do čistilne naprave, kar omogoča nove priključke iz naselij Dolenje Kronovo, Spodnja Družinska vas in tudi iz novonastajajoče gospodarske cone TSGC Dolenje Kronovo.

V delu naselja so obnovili še leta 1975 zgrajen vodovod, kar je pomembno za zagotavljanje sanitarne in požarne vode. Uredili so tudi meteorno kanalizacijo, ki je bila sicer v glavnem že zgrajena, ponekod so jo dogradili. Postavili so nekaj dodatnih luči javne razsvetljave, ob koncu pa so celotno cesto skozi vas na novo asfaltirali.

Dela, ki sta jih izvedla izbrani izvajalec del, krški Kostak, in podizvajalec, domačin Marjan Novak, s. p., so se začela maja lani, dokončali so jih februarja letos. Prav slednjemu se je župan Hribar še posebej zahvalil, saj naložba ni bila preprosta, veliko je bilo sprememb in usklajevanj.

Pogodbena vrednost projekta znaša 660 tisoč evrov, slabo polovico na občini pričakujejo z okoljskega ministrstva, iz sklada za odpornost in okrevanje, je povedal župan in poudaril, da gre za res pomembno pridobitev za kraj in da se na občini trudijo za uravnotežen razvoj občine. Vsem se je zahvalil za dobro delo.

Načrtov v Dolenjem Kronovem pa še ni konec. Župan Hribar je povedal, da se nameravajo v prihodnosti lotiti še enega zanimivega projekta: ureditve največjega otoka v Sloveniji v smeri proti Otočcu, kjer načrtujejo čolnarno, kak gostinski objekt in verjetno razvoj športov na vodi. V preteklosti je bilo območje, ki je zaščitno, namenjeno za rezervno letališče za Cerklje na Dolenjskem, a to ni bilo potrebno.

Članek je bil objavljen v 25. številki Dolenjskega lista 23. junija 2022

L. Markelj

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava