Začeli bomo v Hudičevem turnu

5.8.2022 | 08:20

Hudičev turn

Hudičev turn

Do začetka Seviqc Brežice 2022 je še sedem dni. Letaki koncertov so objavljeni za vabila Vašim prijateljem. Obrazec za akreditacijo. Dobrodošli!

Soteska, Hudičev turn

Petek, 12.8.2022 ob 20:00
Koncert: Andrej Jovanić (RS): francoska teorba, baročna kitara.
Program: Robert de Visée, nekega večera v Versaillesu, 1686

Najbolj zanimivi biseri slovenske pokrajine so največkrat tisti, ki so zaviti v tančico skrivnostnosti. V Soteski, majhni vasi, stisnjeni med gozdnati planoti, tako že dobrih tristo let stoji in buri duhove Hudičev turn, prostor zabave in pregrešnega užitka.

Kraj, ki so ga zaznamovali knezi Auerspergi, so imeli v Soteski mogočni dvorec, nedaleč stran pa paviljon, deteljičasto zasnovan baročni stolp, ki ga obdaja kamnito obzidje s tremi kamnitimi portali, kot prostor za beg iz realnosti v mistiko.

Hudičev turn je razdeljen na dve nadstropji, ki ju povezujejo kamnite polžaste stopnice. Celoten objekt je znotraj bogato poslikan z iluzionistično kompozicijo, v pritličju zasnovano na motivu vodnjakov in portalov, na oboku pa antični mitološki prizor Zevsova ugrabitev Ganimeda.V nadstropju pa so prizori iluzionistično naslikane stebriščne arhitekture in ženske figure s personifikacijo vere, upanja in ljubezni. Avtor poslikav je delavniški krog nizozemskega mojstra Almanacha.

Tako je izjemno akustičen prostor danes kulturni hram za koncerte in likovne razstave, ki vas odpeljejo v vesolje srednjeveške ali moderne glasbe ter likovne ustvarjalnosti.

Seviqc Brežice

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava