DL: Galerija Kambič - Kulturni ponos Bele krajine

23.7.2022 | 11:10

Ljubiteljev zaklad v Galeriji Kambič je ena najodmevnejših razstav, kar so jih lani postavili v slovenskih muzejih. (Foto: Borut Peterlin)

Ljubiteljev zaklad v Galeriji Kambič je ena najodmevnejših razstav, kar so jih lani postavili v slovenskih muzejih. (Foto: Borut Peterlin)

Razstava podarjenih likovnih del in kulturnozgodovinskih predmetov – Zdravnik in raziskovalec, ki je vsak trenutek prostega časa posvečal umetnosti in rojstni Metliki – Valvasorjeva nagrada za razstavo

Med prejemnike letošnjih Valvasorjevih nagrad za pomembne dosežke v muzealstvu je Slovensko muzejsko društvo uvrstilo tudi razstavo Ljubiteljev zaklad: zbirki akademika prof. dr. Vinka Kambiča in primadone Vilme Bukovec, ki je postavljena v Galeriji Kambič v metliškem gradu. Galerija deluje v okviru Belokranjskega muzeja, stalno razstavo likovnih del in kulturnozgodovinskih predmetov, ki jih je muzeju podaril najbolj prepoznaven zakonski par Bele krajine, pa so postavili lani. Obenem so objavili še katalog Ljubiteljev zaklad, ki so ga pomagali ustvariti eminentni zunanji sodelavci.

»Čeprav je bil akademik prof. dr. Vinko Kambič v celoti predan medicini, predvsem znanstvenemu delu v otorinolaringologiji, za kar je bil nagrajen tudi z Zoisovo nagrado za življenjsko delo, je skopo odmerjen prosti čas posvečal umetnosti. Bil je velik poznavalec, ljubitelj in zbiralec del slovenskih slikarjev,« o znamenitem rojaku pripoveduje direktorica Belokranjskega muzeja Andreja Brancelj Bednaršek.

Ko se je Kambič odločil rojstno hišo v Metliki opremiti z umetninami in s predmeti, ki jih je hranil doma v Rožni dolini v Ljubljani, se je sredi načrtov leta 2001 žal poslovil. Soproga, operna pevka Vilma Bukovec, Prešernova nagrajenka za življenjsko delo, pa je spoštovala njegovo voljo. V letih od 2003 do 2016, ko je umrla, je za Galerijo Kambič postopoma podarila 230 predmetov, med njimi 83 umetniških del 23 uveljavljenih avtorjev, tudi Jakca, Jakopiča, Gasparija, Perka, Bernika …

Nekatera dela Zorana Mušiča iz Donacije Kambič, ki je zbirka nacionalnega pomena, so bila že predstavljena na razstavah v Ljubljani, Benetkah in na Dunaju, poudarja Andreja Brancelj Bednaršek. »Belokranjski muzej jo je prevzel s hvaležnostjo in hkrati z veliko odgovornostjo. Kajti v darilu je skrite toliko ljubezni in odrekanja, da do njega ne more biti nihče ravnodušen. S plemenito gesto nam je bilo izkazano zaupanje, in čeprav je skrb obvezujoča, jo odtehtajo zvedavi pogledi zadovoljnih ljudi, ki so presenečeni, da jim majhno obmejno mesto Metlika lahko ponudi toliko kulturnih užitkov,« pravi direktorica Belokranjskega muzeja.

Ob pomoči Občine Metlika, ki je ves čas finančno podpirala dejavnost Galerije Kambič, je muzej lahko uresničeval začrtane cilje. Med temi je bila tudi odločitev, da bo pritličje galerije namenjeno kakovostnim občasnim razstavam. Do danes se jih je zvrstilo že veliko in prav vse je spremljal bogat pedagoški in andragoški program.

Belokranjski muzej po najboljših močeh skrbi za uresničevanje poslanstva Galerije Kambič v slovenskem in mednarodnem prostoru. To je prepoznala tudi Vlada Republike Slovenije, ki mu je podelila pooblastilo za opravljanje državne javne službe muzejev tudi za področje likovne umetnosti. »To je hkrati priznanje in tudi obveza,« pravi Andreja Brancelj Bednaršek.

Članek je bil objavljen v 23. številki Dolenjskega lista 9. junija 2022

M. Glavonjić

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava