DL: Anita Ferlin iz Masterchefa - Vsi jo 'žicajo' za Karimove princeske

17.7.2022 | 18:30

Prijatelji v kuhinji MasterChef in zunaj nje (z leve): Petra, Jure, Anita, Zala in Marko

Prijatelji v kuhinji MasterChef in zunaj nje (z leve): Petra, Jure, Anita, Zala in Marko

Novomeščanka Anita Ferlin je najbolj znano kuhinjo v Sloveniji zapustila ponosno in z dvignjeno glavo. Domov je odšla s krožnikom, ki ga je preizkušena sodniška trojica – Bine Volčič, Luka Jezeršek in Karim Merdjadi – pohvalila, odločale so malenkosti v najbolj stresnem izločitvenem testu, ki je trajal pičlih 15 minut.

V njem se je pomerila z Zalo Resnik Poljašević in s Petro Trofenik, s katerima si je delila tudi sobo v hiši MasterChef in s katerima je, kot je dejala, že od prvega dneva razvijala lepo prijateljsko vez, ki so jo ohranile tudi po koncu snemanja oddaje.

»Zadnji izziv je bil res ekstremno hiter. Še preden sem se sploh zavedela, sem že sekljala cvetačo. 15 minut časa je resnično malo, še posebej, če odšteješ nekaj minut za to, da si vso hrano in pripomočke prineseš iz shrambe in trgovine ter v glavi oblikuješ, kakšno jed boš sploh pripravljal. Bila sem razočarana, saj sem si res želela ostati, da bi sodnike vedno znova prepričala in navdušila s svojim znanjem in z jedmi, ki bi jih lahko pripravila. Pa ne le s sladicami, ki so sicer moja strast,« se je ozrla nazaj 33-letna diplomirana inženirka geodezije in vodja prodaje v logističnem podjetju.

Anita Ferlin s psičko Lolo, ki jo je tudi zelo pogrešala.

Anita Ferlin s psičko Lolo, ki jo je tudi zelo pogrešala.

Kulinarika bo vedno del njenega življenja, pravi, da zdaj še veliko bolj uživa v kuhanju kot prej. Veliko svojega kulinaričnega ustvarjanja deli tudi na Instagramu, na svojem kuharskem profilu Vsakdanje kuharije lumparije. »Vsekakor si pa želim peščico svoje strasti prenesti na mlajše, jim pokazati, da se resnično da uživati ob tem, ko se pripravljajo in ustvarjajo nove jedi. Zamisli, kako to izpeljati, je kar nekaj, a je treba domisliti še podrobnosti in narediti zadnje popravke, preden kar koli javno povem o tem.«

VES DAN VPETA V KUHANJE

Izkušnja, ki jo je dobila v oddaji, je neprecenljiva, sodnikom se je zahvalila z besedami: »Dali ste mi zelo lepo popotnico za nadaljnje življenje.« Dragocena pa je bila tudi izkušnja življenja s sotekmovalci v skupni hiši med snemanjem oddaje. Tam so se spoznavali, trenirali, preizkušali nove recepte, okuse, tehnike in delili znanje, poleg tega pa so imeli organizirane tudi kuharske delavnice. »Dejansko sem bila ves dan vpeta v kuhanje. Če nismo snemali oddaje, če nisem kuhala in ustvarjala v hiši, sem pa brskala po spletu za novimi idejami.«

Poleg Zale in Petre se je hitro ujela tudi z Markom Hriberškom, Juretom Galičičem in Mirom Jurjevičem, vsi trije so tudi že zapustili kuhinjo MasterChef. »Res smo se dobro ujeli in vsak dan skupaj preživeli veliko lepih trenutkov: jutranji smuti iz sadja in zelenjave, skupno ustvarjanje in kuhanje, skupna kosila in praktično vsi obroki, skupna rekreiranja …« se je spominjala Anita, ki z vsemi petimi skupaj ustvarja tudi zdaj. »Pred sabo imamo že kar nekaj projektov, na katerih nas bo mogoče videti kot ekipo, potekali pa bodo v juniju,« je dodala.

DOMAČE VIDELA PO DVEH MESECIH

Z domačimi se Anita ni videla skoraj dva meseca, v stiku so bili le po telefonu, zato je bilo snidenje še toliko bolj čustveno in seveda polno vprašanj. Te svoje najiskrenejše in najzvestejše navijače še naprej razvaja z jedmi, saj je pri njej doma navada, da je miza vedno polna dobrot. »A priznam, da jedi, ki sem jih pripravila v oddaji, še nisem pripravljala doma. Preprosto je v glavi toliko novih zamisli, da še niso prišle na vrsto. Me pa seveda vsi ‘žicajo’, da jim moram pripraviti princeske po Karimovem receptu, paello, mangov sladoled in lazanjo.«

Anitina torta za sveto obhajilo

Anitina torta za sveto obhajilo

Kdaj se bo po odsotnosti zaradi MasterChefa vrnila v službo, je bilo presenečenje, to sta vedela le Anita in njen direktor. »Seveda ne bi bila jaz, če ne bi ob vrnitvi v službo sodelavce presenetila z naborom sladic. Vsi so bili veseli, da se končno spet vidimo. Namenili so mi ogromno lepih besed, med drugim tudi te, da sem zanje zmagovalka, ne glede na razplet oddaje,« je bila zadovoljna.

Oddaja je Aniti prinesla prepoznavnost, ljudje tudi pristopijo k njej in malce poklepetajo, posnamejo skupno fotografijo, poprosijo za njen podpis. »Sicer pa med snemanjem veliko spoznaš o sebi, predvsem s psihološkega vidika. Snemanje posamezne oddaje traja dolgo, veliko je čakanja, komentiranja sodnikov, ki sem ga vedno sprejela dobronamerno, in sotekmovalcev … Utrujenost, živčnost, čakanje, mogoče tudi slabše pripravljena jed močno vplivajo nate. Zato ob vsem tem spoznaš, kako močan si, česa vse si zmožen, kaj te lahko iztiri, v kaj ne boš vlagal energije in kje je tvoj fokus,« je poudarila.

Članek je bil objavljen v 23. številki Dolenjskega lista 9. junija 2022

Mojca Žnidaršič, foto: osebni arhiv

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava