DL: Šentjernejski vinogradniki - Vinska klet, kot so si jo le želeli

16.7.2022 | 16:40

Darko Bambič in Anton Trpin pred novo vinsko kletjo šentjernejskih  vinogradnikov na nekdanji Jordanovi domačiji, ki je zdaj vsem v ponos.  (Foto: L. M.)

Darko Bambič in Anton Trpin pred novo vinsko kletjo šentjernejskih vinogradnikov na nekdanji Jordanovi domačiji, ki je zdaj vsem v ponos. (Foto: L. M.)

Degustacijski prostor v kleti je lepo hladen in lično urejen. Sodčke so  uporabili za mizice. Darko Bambič in drugi so ponosni, da jim je uspelo.  (Foto: L. M.)

Degustacijski prostor v kleti je lepo hladen in lično urejen. Sodčke so uporabili za mizice. Darko Bambič in drugi so ponosni, da jim je uspelo. (Foto: L. M.)

Šentjernejski vinogradniki zadovoljni z novimi prostori društva – Nekdanje Jordanovo gospodarsko poslopje dobili v najem od Župnije Šentjernej – V treh letih uredili vinogradniško klet, degustacijski prostor, dvorano … – Letos 50 let

V Društvu vinogradnikov Šentjernej, ki velja za eno najštevilnejših društev v občini, saj združuje več kot tristo članov, so v teh dneh več kot zadovoljni. Pol stoletja delovanja društva, ki ga bodo praznovali letos, bo pospremila pomembna pridobitev – novi društveni prostori.

V Dolenji Brezovici, le kak kilometer iz Šentjerneja, so namreč na nekdanji Jordanovi kmetiji uredili novo vinsko klet z vsemi prostori, ki jih potrebujejo. Le vinski laboratorij za zdaj ostaja na starem kraju, nad Slaščičarno Košak, saj ima tam prave temperaturne razmere.

Kot pove Darko Bambič, dolgoletni član društva, nekoč tudi predsednik, zdaj pa član NO-ja in koordinator novih prostorov, so pridobitve res veseli in so si jo dolgo želeli. Na prejšnjem prostoru so bili zaradi visokih stopnic težje dostopni, tam vlada prostorska stiska in društvo, ki je med največjimi v Zvezi društev vinogradnikov Dolenjske in ima nadpovprečen delež velikih vinogradnikov, predvsem pa veliko državnih degustatorjev, enologov in strokovnjakov iz vinarstva in vinogradništva, si res zasluži boljše razmere za delo.

Do teh so prišli zaradi posluha in razumevanja Župnije Šentjernej, ki jim je gospodarsko poslopje nekdanje Jordanove kmetije dala v 25-letni najem. Jordanovi so bili ugledna in pomembna družina, še pred drugo svetovno vojno so v teh prostorih pripravljali vse za oljarno. A vojna je prekrižala načrte, domačija je bila nacionalizirana, tu je bilo potem zadružno skladišče za jabolka, kasneje pa je bila stavba prazna in je čakala na boljše čase. Z denacionalizacijo so Jordanovi nepremičnine dobili nazaj in jih podarili Cerkvi.

ŽUPNIJA V NAJEM

»Ko so me vinogradniki zaprosili, ali bi v stavbi lahko uredili svoje prostore, se mi je ideja takoj zdela dobra. Zdaj, ko vidim, kako jim je uspelo, pa sem več kot zadovoljen in vem, da bo društvo delalo še bolje. Sicer pa bodo ti prostori koristili vsem Šentjernejčanom, društvom, občini in tudi župniji,« pove šentjernejski župnik Anton Trpin.

Bambič mu pritrdi. Vinska klet in drugi prostori, ki so jih uredili po idejni zasnovi in nasvetih priznanega dolenjskega arhitekta in oblikovalca Boruta Simiča, so res čudoviti. Dela je bilo ogromno, a k sreči so veliko naredili sami in z bagrom je bil nepogrešljiv Silvo Vodopivec. Pomagali so tudi sponzorji, omeni sogovornik.

Zapuščeno in že bolj propadajočo stavbo, ki je zgrajena še iz kamna in zato tudi lepo hladna, so morali najprej izprazniti in očistiti vse navlake. Nato je bilo treba urediti temelje, vse podbetonirati in zgraditi nove tlake, na novo napeljati elektriko, urediti hidroizolacijo, meteorno kanalizacijo, ometati stene in opremiti prostore.

PROSTOR ZA MNOGE

V predprostoru je točilni pult, sledita degustacijski prostor in manjša klet za društveno vino. Zgoraj je večja dvorana za sestanke, pogostitve ipd., ki jo bo mogoče dajati tudi v najem. Zraven so manjša kuhinja in sanitarni prostori. V podstrešju bosta skladišče, pisarna, en prostor je dobilo planinsko društvo, drugega Šentjernejski oktet. Da bo s stavbo vse v redu, bo kot hišnik skrbel prizadevni član društva Ivan Zore.

Poslopje bo torej še kako živo, kar je pomembno, pravi Bambič. »Naše društvo ima dosti večjih kletarjev, povečuje se zanimanje za degustacije in predstavitve vin. Zdaj bodo lahko te prostore uporabljali člani društva in drugi,« doda.

Stavbo so šentjernejski vinogradniki tudi na zunaj uredili in poskrbeli za novo fasado, spredaj so seveda zasadili trto. Katero, še ne povedo, naj ostane skrivnost do uradnega praznovanja abrahama, pravijo. To bo ob letošnjem občinskem prazniku Jernejevo.

Sicer pa je društvo, ki ga je do nedavnega uspešno vodil Jurij Krštinc, to pomlad dobilo novega predsednika, Roka Zupančiča. Načrtov in motivacije za dobro delo jim tudi zdaj ne bo zmanjkalo.

Članek je bil objavljen v 22. številki Dolenjskega lista 2. junija 2022

L. Markelj

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava