DL: Video kamere - Ni lepo nadzirati ljudi, je pa nujno

12.7.2022 | 14:40

Vodja splošne službe Alenka Mirt (Foto: P. P.)

Vodja splošne službe Alenka Mirt (Foto: P. P.)

Alenka Mirt: Imeli smo vse, od požigov do kraj in tatvin, uničevanja popolnoma novih klopi in pitnikov za vodo – Franc Pipan: Nadzorovanje je vedno povezano s kaznovanjem in to nima vedno učinka – Prihaja Veliki brat z zamudo?

Alenka Mirt, vodja splošne službe na Občini Sevnica, je na zadnji seji sevniškega občinskega sveta odprla pravo Pandorino skrinjico, ko je naznanila, da so se na občini odločili za uvedbo videonadzora na javnih površinah, ki jih upravlja občina, da bi preprečili škodo, ki je posledica vandalizma. Kje naj bi bile nameščene kamere, naj bi odločil župan Srečko Ocvirk, posnetke, ki naj bi jih hranili največ 14 dni, nato pa izbrisali, pa naj bi pregledoval direktor občinske uprave Zvone Košmerl ali delavec, ki bi ga pooblastil za to.

Župan in direktor občinske uprave naj bi imela precej opravka še z videonadzorom. (Foto: P. P.)

Župan in direktor občinske uprave naj bi imela precej opravka še z videonadzorom. (Foto: P. P.)

Predsednik odbora za družbene dejavnosti Rado Kostrevc je povedal, da je odbor obravnaval predlog odloka o videonadzoru na območju občine v prvi obravnavi in da nanj nima pripomb, zato ga pošiljajo v nadaljnjo obravnavo in sprejem občinskemu svetu. Podobno je za odbor za okolje in prostor poročal namestnik predsednika Vinko Knez. K razpravi se je prva priglasila Tanja Novšak (SDS) in povedala, da zelo podpira odlok. Predlagala je, da najprej uvedejo videonadzor v drevoredu, kjer so igrala in je veliko vandalizma. Franc Pipan (DeSUS) je dejal, da kot občina včasih prihajajo z zamudo in da tako prihaja z zamudo tudi Veliki brat iz Orwellovega romana 1984. Spomnil je, da so že v antiki, v Rimu, skušali imeti nadzor nad ljudmi, v srednjem veku valpti nad tlačani, pa potem orožniki in žandarji, gestapo med vojno in pri nas po vojni – OZNA. Dejal je, da je eden največjih umov 20. stoletja v družboslovju Michel Foucault v knjigi Nadzorovanje in kaznovanje zapisal, da so v času francoske revolucije, v času jakobinske diktature, žeparje javno razčetverjali. In med množico gledalcev so se takrat potikali tudi žeparji, ki so pulili denarnice. »Kaj hočem povedati? Nadzorovanje je vedno povezano s kaznovanjem in to nima vedno učinka. Preden začnemo resno obravnavati ta akt, bi morali vedeti, koliko je tega vandalizma, na katerih krajih, kateri ljudje so to počeli, kdo jih je videl. Mi takega akta ne potrebujemo, ne potrebujemo takega videonadzora. Ne morem razumeti, da ste se na občini, župan, posebej pred volitvami, spomnili na to, saj ljudje tega ne bodo dobro sprejeli. Saj bodo s tem samo stroški. To me spominja na tisto žabo, ki je gledala, kako podkujejo konja, in je ona dvignila nogo! Občinska uprava naj pripravi odgovore na ta vprašanja, dotlej je pa škoda sprejemati tak akt,« je menil Pipan.

Župan Srečko Ocvirk je odvrnil, da gre za nemajhno težavo in precejšnjo škodo, ki nastaja. »Strinjam se, da ni lepo nadzirati ljudi. Naše izhodišče ni nadzor vsevprek, ampak nadzor kritičnih točk, da bodo primerne za uporabo vsem tistim, ki so jim namenjene. Na javnih površinah, kjer ni stalnih težav, videonadzora ne predlagamo.«

Sevniški svetniki so spet zasedali na gradu.

Sevniški svetniki so spet zasedali na gradu.

ALI KAZEN KAJ PREPREČI?

Gregor Korene (SDS) je menil, da je predlog odloka zrel za drugo obravnavo in da nekatere raziskave kažejo, da je že celo navidezni nadzor z lažnimi kamerami lahko deloma učinkovit, še bolj pa s pravimi kamerami. Opozoril je, da je treba biti pazljiv pri ravnanju z osebnimi podatki.

Rado Kostrevc (SD) je še pojasnil, da so se na odboru spraševali, kako je z vandalizmom. Menil je, da navidezne kamere ustavijo le tistega, ki je na meji, za okorele kršilce družbenih norm pa ne pomagajo nobene kamere.

Alenka Mirt je zagotovila, da bodo pred drugo obravnavo odloka o videonadzoru vsekakor naredili analizo o vplivu na varovanje osebnih podatkov in se tudi pogovorili z informacijskim pooblaščencem. »Res je, kot pravi gospod Pipan, po kazenskem pravu mladoletnikom nimaš česa vzeti, njihovi starši pa redko odgovarjajo. Gre pa predvsem za to, da preprečimo vandalizem in morda tudi najdemo kakšnega storilca, ki bo odgovarjal. Imeli smo vse, od požigov do kraj in tatvin, uničevanja popolnoma novih klopi in pitnikov za vodo. Vse stvari so bile evidentirane, predane policiji, a če nimaš nobenega dokaza, ne moreš nič.«

Rok Petančič (LMŠ) je menil, da gre za zaščito javne lastnine pred vandalizmom in da z odlokom lahko več pridobijo, kot izgubijo. Pipan je še vprašal, ali imajo na občini sploh številko, koliko je bilo škode v zadnjih petih letih, in menil, da bi bila rešitev zavarovanje igral in drugih stvari pri zavarovalnici. Kriminologija je po njegovem mnenju velika znanost in dokazuje, da nobena kazen ne zmanjšuje kriminalitete.

Članek je bil objavljen v 22. številki Dolenjskega lista 2. junija 2022

Pavel Perc

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava