Kronika vasi Gabrje: ''Kdor ne pozna preteklosti, ne zna ceniti sedanjosti''

3.7.2022 | 15:30

Kronika vasi Gabrje: ''Kdor ne pozna preteklosti, ne zna ceniti sedanjosti''
Kronika vasi Gabrje: ''Kdor ne pozna preteklosti, ne zna ceniti sedanjosti''
Kronika vasi Gabrje: ''Kdor ne pozna preteklosti, ne zna ceniti sedanjosti''

Na predvečer dneva državnosti in prazniku krajevne skupnosti, 24 junija, je v Gabrju potekala kulturna prireditev ob predstavitvi knjige Kronika vasi Gabrje in Jugorje pod Gorjanci 1229–2021. Avtor obsežne kronike je Marko Kragelj, trenutno živeč v Bratislavi, ki pa ima gabrske korenine.

Kronika je razdeljena na več poglavij. V prvi vrsti so opisani zlasti zgodovinski zapisi od leta 1229 do današnjih dni. Poglavja si sledijo karseda kronološko, omenjen je popis prebivalcev, zemljiška odveza, živinska kuga, razvoj šolstva, zapisi o cerkvi sv. Janeza Krstnika, pa tudi ustanovitev gasilskega društva, čas pred drugo svetovno vojno ter dogodki, ki so zaznamovali zadnja desetletja. V drugem delu so predstavljena društva in skupine, ki so in še delujejo v Gabrju in povezujejo krajane. V zadnjem delu sledi še hišni register in izpis iz registra Status animarum. V kroniki je večkrat citiran tudi avtor prve kronike vasi Gabrje 1864- 1964 Franc Luzar (oče poznanega inovatorja Boža Luzarja), avtorjev ded. Pobuda za pisanje kronike je bila podana pred štirimi leti v gostilni pri Romanu ob praznovanju avtorjeve okrogle obletnice. Takrat se je Kragelj bolj za šalo kot zares malce junačil, da bo napisal kroniko.

Na kulturni prireditvi so svoje raznovrstne talente predstavili mladi Gabrčani in Jugorčani, sodelovali pa so še Ivo Kuljaj ter Peter Moravec s prijatelji harmonikaši. Prireditev je povezovala Mateja Malnar Tome. Rdečo nit prireditve so predstavljali utrinki povzeti iz kronike, pesmi in misli posvečene domovini in domačemu kraju. Dogodka so se poleg krajanov udeležili še pisateljica ga. Milena Miklavčič, višji arhivar v nadškofijskem arhivu Ljubljana Tone Krampač, lektor Miha Kragelj, predsedniki sosednjih krajevnih skupnosti in župan MO Novo mesto Gregor Macedoni.

Po prireditvi je vse udeležence čakala pogostitev z domačimi sladkimi in slanimi dobrotami. Praznovanje se je nadaljevalo s kresovanjem pozno v noč. Obsežna kronika bo popestrila dediščino kraja in pustila nepozaben pečat.

D. M.

Galerija

_vGabrju (00)
_vGabrju (01)
_vGabrju (02)
_vGabrju (03)
_vGabrju (04)
_vGabrju (05)
_vGabrju (06)
_vGabrju (07)
_vGabrju (08)
_vGabrju (09)
_vGabrju (10)
_vGabrju (11)
_vGabrju (12)
_vGabrju (13)
_vGabrju (14)
_vGabrju (15)
_vGabrju (16)
_vGabrju (17)
_vGabrju (18)
_vGabrju (19)
_uGabrju (2)
_vGabrju (20)

starejši najprej | novejši najprej

Komentarji (1)

6.7.2022Oceni podgurc s kauc 

Lep večer je bil v Gabrju, prijetno druženje z željo, da bi se vsako leto srečevali v takemu številu ob dnevu KS Gabrje. Upajmo, da bo PGD Gabrje kmalu pripravilo kakšno veselico. Najlepše je, ko se prijetno družimo in se veselimo srečanja. Upajmo, da bo avtor Marko še kaj napisal o naših krajih.

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava