DL: Jakobove in njihove življenjske zgodbe - drugačnost nas bogati

26.6.2022 | 19:00

Jakob in mamica Špela (Foto: družinski arhiv)

Jakob in mamica Špela (Foto: družinski arhiv)

DL: Jakobove in njihove življenjske zgodbe - drugačnost nas bogati

Ob Jakobovem rojstvu pred slabimi štirimi leti so v družini Sevničanke Špele Juntez, magistre poslovnih ved, ki si je s Tomažem ustvarila topel dom za družino na Vihrah pri Leskovcu pri Krškem, za nekaj dni obstali. Svet se jim je ustavil, pravi Špela. »Prve moje besede, ko sem izvedela, da ima moj novorojenček deformacije udov, so bile: Vse se zgodi z razlogom in tistim, ki to zmorejo. Mi bomo zmogli!«

Čez nekaj dni so dobili uradno diagnozo, sindrom amnijskih niti. Gre za izjemno redek pojav, ko se vlakna amnijskega ovoja ovijejo okoli fetusa in poškodujejo ude ali druge organe. Jakob se je tako rodil s sindaktilijo prstov na rokah in deformacijo leve noge. Nato je sledilo pridobivanje različnih mnenj zdravnikov, Jakob pa je začel terapije. V dveh letih je imel kar štiri operacije. Še kar nekaj operacij pa ga čaka, je povedala pretresljivo zgodbo s srečnim koncem Špela Juntez v petek, 13. maja, v prostorih Mladinskega centra Sevnica, kjer je na povabilo sevniškega KŠTM-ja potekala predstavitev knjige Zmorem, ki govori o sprejemanju drugačnosti. Glavni junak zgodbe Jakob nosi opornico in ima krajše, posebne prstke. Soavtorica besedila in pravzaprav pobudnica za ta projekt je magistra poslovnih ved Brežičanka Petra Zajec, ki je tudi ustanoviteljica blagovne znamke Gnetko in sošolka Špele Juntez še iz študentskih let na Ekonomski fakulteti.

PETRINA IDEJA ZA PRIROČNIK

Jakob in Maj (Foto: družinski arhiv)

Jakob in Maj (Foto: družinski arhiv)

Petra ima, tako kot prijateljica Špela, dva otroka podobne starosti in tudi v njenem ustvarjalnem nemiru ji stoji ob strani, jo podpira in ji tudi zelo pomaga mož Primož. »In ko sem tako razmišljala, kaj bi še lahko naredila, da dopolnim svojo ponudbo naravnih, zdravju neškodljivih in dišečih plastelinov, me je na stran poklicala vzgojiteljica moje punčke. Rekla je, da se ji zdi, da ima hčerka malo slabšo moč v prstkih in naj delamo doma z njo kakšne vaje. Še sreča, da doma delam plastelin, tako da to ne bo težava,« je pomislila.

V spletu je sicer našla različne vaje, ki pomagajo pri razvoju fine motorike, in kar nekaj dobrih strani z vajami, je pa pogrešala, da bi bile te vaje zbrane v kakšni knjigi ali priročniku. In tako si je zamislila, da bi kar sama napisala zgodbico in vanjo vključila vaje. »Torej vedela sem, da bom to naredila, vprašanje je bilo samo še, s kom. A ni mi bilo treba dolgo razmišljati. Hitro sem se spomnila na Špelco, s katero sva nekako izgubili stik, dokler se ni preselila v kraj, kjer živita moja tašča in tast. Naročila je moj plastelin, in tako sva spet navezali stik. Spoznala sem tudi njeno družino, sončka Maja in Jakoba. Le kdo ve več o vajah za spodbujanje fine motorike kot mamica, ki to dela s sinčkom vsak dan? Takoj ko sem ji povedala o svoji zamisli, sem vedela, da bo iz tega sodelovanja nastalo nekaj lepega,« pripoveduje Petra. Špela je predlagala, da napišeta zgodbo, ki bo druge otroke ozaveščala o drugačnosti, in da naj glavni junak nosi opornico. In Petra je bila takoj za, saj je tudi sama, zaradi skolioze, nosila steznik vso osnovno šolo in ve, kako je, če te otroci čudno gledajo, ker ne razumejo.

Špela Juntez in Petra Zajec (Foto: družinski arhiv)

Špela Juntez in Petra Zajec (Foto: družinski arhiv)

Tako je konec lanskega leta nastala knjiga Zmorem, ki obravnava tematiko sprejemanja drugačnosti, medsebojnega razumevanja, spoštovanja, premagovanja strahu, krepitve samozaupanja. Pri otrocih spodbuja ustvarjalnost, domišljijo, razvoj fine motorike, spodbuja empatijo, krepi vztrajnost in pozornost. V knjigi, ki sta jo Petra in Špela izdali v samozaložbi, ilustracije pa je prispevala Larissa Gurrido, je vključenih 14 interaktivnih vaj za krepitev finomotoričnih spretnosti, ki jih izvajamo s plastelinom, vaje pa so nastale v sodelovanju s strokovnjaki s področja otrokovega razvoja. Knjiga je ena izmed redkih na slovenskem trgu, v kateri glavni junak nosi opornico, v njej pa so predstavljeni tudi drugi pripomočki gibalno oviranih otrok.

JAKOB JE IZREDNO VZTRAJEN

Špela Juntez pravi, da je na srečo Jakob izredno vztrajen, pogumen fantek, ki hoče početi vse enako kot drugi otroci, čeprav so njegovi prsti krajši, drugačne oblike, leva noga pa krajša in zvita. Zato tudi nosi različne pripomočke. Na srečo ima tudi najboljšega bratca, ki mu pomaga in ga motivira. Je njegov največji vzornik. Okrog sebe ima tudi številne ljudi, ki mu želijo pomagati pri razvoju. Svoje drugačnosti se Jakob počasi začenja zavedati. Ne zna še dobro razložiti svoje zgodbe, mnogokrat zgodbo drugim otrokom zaščitniško bratsko predstavi starejši bratec Maj.

»Z Jakobom sva vadila s prstki na različne načine vsak dan, prav tako sva redno hodila na terapije. Najbolj pa sem bila vesela, ko je bil trud poplačan. Jakob je s svojo vztrajnostjo vedno znova pokazal, da zmore. Ampak strah pred sprejemanjem Jakobove drugačnosti med drugimi otroki in odraslimi ostaja od njegovega rojstva in še vedno se ne morem otresti skrbi. Odzivi otrok in odraslih so različni, med njimi tudi takšni zelo nezaželeni. Sama sem v otroštvu nosila očala, zobni aparat in bila zelo pridna v šoli, za mnoge vrstnike piflarka z rdečimi lasmi. Joj, koliko otrok me je vsak dan zbadalo. Ravno ta skrb, kako se bo Jakob spoprijemal s svojo drugačnostjo, mi je številne noči kratila spanec. Zato je nastala knjiga, s katero želiva s Petro pripomoči k sprejemanju drugačnosti, prikazati svet drugačnih otrok. Vem pa, da je trud že poplačan, saj je Jakob tako srečen, ko vidi ilustracijo fantka z opornico v knjigi in se lahko končno poistoveti z nekom, ki nosi enak pripomoček kot on. Otroških knjig, ki bi se lotevale teme gibalne oviranosti, ni veliko na trgu, zato sva s Petro presrečni, da lahko prižgeva še kakšno iskrico v očeh,« pojasnjuje Juntezova.

DL: Jakobove in njihove življenjske zgodbe - drugačnost nas bogati

Knjiga govori o Jakobovi poti, kako gre v vrtec, na operacijo in kako se spopada s temi strahovi. Pri premoščanju teh mu pomaga opica Bibi. »Jakob pozitivno sprejema to svojo drugačnost, postaja čedalje samostojnejši in vemo, da bo nekoč popolnoma samostojen,« je prepričana njegova mamica Špela.

POHVALA STROKE KLIČE PO NADALJEVANJU

Knjigo Zmorem, ki je na prodaj tudi v kompletu s plastelini, so zelo pohvalili strokovnjaki, zato se ji obeta ponatis in nadaljevanje. »Jakob je junak, ne le zgodbe, ki je pred vami, temveč junak vsakodnevnega življenja, v katerem živimo. Različnost nas bogati in skrajni čas je, da to sporočilo predamo našim najmlajšim, da s tem živijo in rastejo ter gradijo lepši svet. Vsi smo radi sprejeti in sprejemanja se lahko naučimo – to je sporočilo še ene junakinje te zgodbe, mamice Špele, ki je svojemu Jakobu kot popotnico dala najlepše darilo – prepričanje, zaupanje in vero, da Jakob zmore,« sta zapisala dr. Jerneja Novšak Brce in dr. Damjana Kogovšek z Oddelka za specialno in rehabilitacijsko pedagogiko Pedagoške fakultete Univerze v Ljubljani.

Jakobova učiteljica Maja Trupi pa pravi, da soavtorico te knjige, Špelo, pozna že iz otroštva in da ji ni bilo lahko v življenju, a je vseeno tako pozitivna, pogumna, nasmejana in srčna ženska in zdaj tudi odlična pisateljica. »Spomnim se, ko je bila noseča z Jakobom, fantkom, ki je glavni lik in navdih za to knjigo. Nosečnost je potekala normalno in nihče ni slutil, da bi bilo kaj narobe. Potem pa se je Jakob rodil z drugačnimi prstki in eno krajšo nogico, a njegovi starši so usmerili vse moči, znanje in voljo, da so mu pomagali, in danes je Jakob zelo samostojen, pogumen in vztrajen deček.«

Prof. spec. in reh. pedagogike Tjaša Vajdetič pa pravi, da so simpatična pričanja Jakobove vključitve v vrtec odlična iztočnica za pogovor z vsemi otroki. »Sprejemanje edinstvenosti in sprejemanje sebe, krepitev samozaupanja in premagovanje strahu. Vaje s plastelinom približajo zgodbo predvsem najmlajšim in jo lahko spoznajo skozi več čutnih kanalov, tako si jo bolje predstavljajo in zapomnijo. Vsekakor konec zgodbe kar kliče po nadaljevanju.«

Petra Zajec je povedala, da bo nadaljevanje knjige namenjeno sorojencem otrok s posebnimi potrebami, predvidoma naj bi izšlo v enem letu. Z odprtim sprejemanjem drugačnosti pomagamo sočloveku, bogatimo sebe in lepšamo svet, sta prepričani Petra in Špela.

Članek je bil objavljen v 20. številki Dolenjskega lista 19. maja 2022

Pavel Perc

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava