FOTO: Bili smo na Sutjeski

20.6.2022 | 14:45

FOTO: Bili smo na Sutjeski
FOTO: Bili smo na Sutjeski
FOTO: Bili smo na Sutjeski

18. junija je na Tjentištu v BiH bila veličastna, sporočilna in nekoliko obvezujoča proslava v počastitev 79.obletnice epske bitke na Sutjeski. V maju in juniju 1943 leta je potekala 5.sovražna ofenziva proti vrhovnem štabu NOV z namenom uničena partizanskega gibanja in vrhovnega poveljnika takrat še ne maršala Tita.

Kar številčna delegacija ZB za vrednote NOB Straža okrepljena s člani iz ZB Novo mesto se je udeležila te spominske slovesnosti. V lepem in sončnem vremenu smo se stopili z več tisoč glavo množico predstavnikov antifašistov in združenj borcev iz vse skupne, bivše države. Naš prapor je bil magnet za skupna fotografiranja tako, da je naš praporščak bil zelo oblegan s strani udeležencev od vse povsod.

Proslava je bila dodelana, dostojna in spoštljiva. Dva še živeča borca udeleženca te krvave bitke pa sta bila resnično ponosna nad videnem in do solz ginjeni na zanimanjem udeležencev in neštevilnim stiskanjem rok ter skupnim fotografiranjem.

Delegacije borčevskih združenj iz vse bivše Jugoslavije so polagali vence in šopke cvetja, med njimi tudi tri slovenska, in sicer s Primorske.

Pevska društva so izvajali borbene pesmi, mi smo jim pa pritegnili. Posebej je bilo lepo sprejeto in združujoče partizansko kolo, ki so ga plesali, roko pod roko udeleženci od vse povsod. Prevevalo je sporočilo in želja po bratstvu in razumevanju, brez vojn in krega.

Sklenili smo, da je obisk bil uspešen in navdihujoč ter, da se bomo še kdaj vrnili, zlasti še naslednje leto, ko bo 80. obletnica te herojske bitke.

Branko Đukić, Straža

Galerija

_sutjeska (1)
_sutjeska (10)
_sutjeska (11)
_sutjeska (2)
_sutjeska (3)
_sutjeska (4)
_sutjeska (5)
_sutjeska (6)
_sutjeska (7)
_sutjeska (8)
_sutjeska (9)

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava