DL: Portret tedna - Janez Levstik

18.6.2022 | 15:50

DL: Portret tedna - Janez Levstik

Bila so osemdeseta leta prejšnjega stoletja. Janez Levstik je bil predsednik sindikata v podjetju Lisca Sevnica, ki je imelo okoli 2.300 zaposlenih, in je bilo, če ne največje pa med največjimi podjetji v sevniški občini in eno izmed velikih tekstilnih podjetij v Jugoslaviji. Z osamosvojitvijo Slovenije, ko so bila podjetja prisiljena iskati nove prodajne in nabavne trge, je tudi Lisco močna konkurenca iz Azije, Turčije in iz severne Afrike prisilila k selitvi proizvodnje na območja s cenejšimi delavci. Podjetje je z upokojevanjem starejših odpuščala čim manj boleče za delavce in ni propadlo. Sindikat je, kot se spominja Janez Levstik, vodstvo podjetja vedno postavilo pred dejstvo: ali odpuščanje ali nizke plače.

Levstik je bil tudi predsednik in sekretar občinskega sindikalnega sveta Sevnica. V tistem času, to je bilo po osemdesetem letu, so bila po njegovih besedah uspešna vsa podjetja v Sevnici, tudi tekstilni Jutranjka in Lisca, ki sta z izdelki uživali izjemen ugled tudi v vsej Jugoslaviji. Sindikalisti so se borili za dopust, višje plače in za druge delavske pravice, a v okviru takratnih možnosti. To so že bili časi občutnega spreminjanja sveta, o katerem Janez Levstik zdaj pravi: »Želeli smo več, to, kar imajo tudi v tujini. Dejansko smo to dobili, po drugi strani pa veliko izgubili. Izgubili smo veliko podjetij, a kljub razmeram bi nekatere dobre blagovne znamke lahko obstale.« Prvi maj 2022 govori po Levstikovem prepričanju tudi o omenjenih skupnih izgubah in boju proti njim. »Tistih osem točk, zahtev, ki jih je sindikat predstavil ob letošnjem prvem maju, opozarja, da je vse omenjeno dogajanje večno, da se okoliščine lahko hitro spremenijo na slabše in da morajo biti naše sindikalne organizacije zato vztrajne in nepopustljive v prihodnjem sindikalnem boju,« pravi nekdanji sindikalist.

V čas kar precej pred iztekom prejšnjega stoletja sega tudi njegovo planinstvo, katerega začetek je leto 1972. Postal je planinski vodnik, in to očitno kmalu, saj ima med planinskimi vodniki v Sloveniji številko sedemnajst. Trenutno imajo pri sevniškem planinskem društvu Lisca torkovo skupino, ki je najzahtevnejša skupina društva. »Vsak torek delamo ture med petnajst in trideset kilometrov tako v visokogorje kot tudi v sredogorje,« pravi nekdanji dolgoletni predsednik sevniškega planinskega društva.

Je v dobri kondiciji, čeprav jih je že prekoračil sedemdeset. Očitno mu pomaga stalna dejavnost. Doma tudi malo kmetuje in je tudi dolgoletni čebelar. »Sem tudi avtor slovenske svečane čebelarske obleke. Imam moralne pravice s tega patenta, medtem ko ima materialne pravice Čebelarska zveza Slovenije, kar sem ji podaril,« pravi Levstik. To svečano obleko je zasnoval, ko je kot član upravnega odboru Čebelarske zveze Slovenije sodeloval v pripravah na prvi kongres svetovne čebelarske organizacije Apimondija v Sloveniji. (Za ta prispevek so mu dali tudi priznanji.) Snovanja čebelarske svečane obleke se je lotil profesionalno natančno. »Po poklicu sem tekstilni konfekcionar s kranjske tekstilne šole. Te šole ni več, a nam je dala znanje, enakovredno, mislim, znanju, ki ga da danes fakulteta za naravoslovje, oddelek za tekstil. Kranjska tekstilna šola je bila ena najzahtevnejših naravoslovnih šol,« pravi.

Stanuje na rojstnem Mrtovcu pri Boštanju; po domače se zaselek imenuje Lisičje Jame. Tam je predsednik teniškega kluba. Osem navdušencev je namreč v domačem kraju zgradilo pred sedemindvajsetimi leti teniško igrišče. Je tudi član ljubiteljske pevske skupine Jurjevi pevci. »Pojemo na Kompolju z okolico tudi na Lisičjih Jamah in Dvorcu dan pred svetim Jurijem, tj. 23. aprila zvečer. Imamo pesem, ki je edina pesem v tej okolici, v kateri pevci ne 'fehtarijo'. Vse druge pesmi na tem območju imajo v svojem tekstu 'dajte nam …',« pravi.

V domačem okolju je tudi eden izmed ustanovnih članov Turističnega društva Boštanj. »Kot društvo smo pripravili vsako leto prireditev, ki smo jo posvetili eni izmed kmetijskih dejavnosti. Prireditev je prešla na ocenjevanje jabolčnika. V naših krajih so nekoč pridelovali veliko jabolčnika, ki so ga prodajali predvsem v revirje,« pravi. V turizmu dela še drugače. Približno dvajset let je lokalni turistični vodnik in v tej vlogi je ob inavguraciji ameriškega predsednika Donalda Trumpa vodil tudi veliko Američanov po rojstnem kraju Melanije.

Tuji poročevalci so prihajali v Sevnico, obloženi tudi s fotoaparati. Tudi Janez Levstik je fotograf. Kot pravi, bolj zase. In vendar fotografira različne dogodke, tudi tiste, ki jih organizira Združenje veteranov vojne za Slovenijo Sevnica, v katerem je namestnik predsednika.

Članek je bil objavljen v 18. številki Dolenjskega lista 5. maja 2022

M. Luzar

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava