Bodo novo dopisništvo RTV ustanovili zaradi Rončevićeve žene?

17.6.2022 | 14:40

Borut Rončević (Foto: L. M.; arhiv DL)

Borut Rončević (Foto: L. M.; arhiv DL)

Vodstvo RTV Slovenija po poročanju Večera predlaga nadaljnje krčenje dopisniške mreže, medtem ko naj bi načrtovali novo dopisništvo na Tajskem. Odgovor na vprašanje, zakaj bi imela RTV dopisništvo v Bangkoku, se morda skriva v sorodstvenih vezeh podpredsednika nadzornega sveta RTV Slovenija Boruta Rončevića, ki se je leta 2020 poročil z dvajset let mlajšo Tajko.

Vodstvo Radiotelevizije Slovenija naj bi razmišljalo o koreniti spremembi, beri: krčenju dopisniške mreže, ki je bila v preteklosti že tako močno okrnjena. Po poročanju Večera naj bi razmišljali o ukinitvi dopisništva v Rimu in Vatikanu, prav tako naj bi ukinili eno od dveh dopisniških mest v Bruslju, medtem ko bi dopisništvi v Berlinu in Moskvi »zamrznili«. Ob tem naj bi odprli novo dopisniško mesto v tajski prestolnici Bangkok. Zadeve naj bi se uvedle postopoma, še poroča Večer, ki se sklicuje na dokument, ki ga je podpisal generalni direktor Andrej Grah Whatmough.

Časnik je na RTV Slovenija naslovil več novinarskih vprašanj, med drugim, ali se bo v tajski prestolnici odprlo dopisniško mesto, vendar je ostal brez odgovora. »Informacije, po katerih nas sprašujete, bodo podane na seji programskega sveta v ponedeljek, 20. junija,« so zapisali na RTV Slovenija. Če bi napovedane spremembe sicer obveljale, bi imela Radiotelevizija Slovenija dopisništva le še v Washingtonu, Bruslju, Beogradu, Bangkoku in na Koroškem.

Dopisništvo v deželi Rončevićeve soproge

Zakaj bi RTV Slovenija potrebovala dopisništvo v najbolj turistični državi jugovzhodne Azije, ki sicer poleg izjemno okusne hrane in sanjskih peščenih plaž slovi tudi po seks turizmu?

Novice iz Tajske ali bližnjih držav, kot so Kambodža, Laos, Mjanmar, Malezija in Vietnam, se izredno redko uvrstijo v informativne oddaje slovenskih televizij, časopisov in revij. Pojavlja se vprašanje, zakaj Tajska. Se odgovor morda skriva v sorodstvenih povezavah podpredsednika nadzornega sveta RTV Slovenija Boruta Rončevića, ki je nekaj časa nadzornemu svetu tudi predsedoval?

Sedeminštiridesetletni Rončević si je pred izbruhom epidemije novega koronavirusa privoščil dopust na Tajskem in tam spoznal ljubezen svojega življenja, 27-letnico z imenom Napaporn. Kot je razvidno iz objav na Facebooku, sta Napaporn in Borut Rončević postala par 23. januarja 2020, že slabe štiri mesece kasneje pa je sledila poroka v Novem mestu.

V primeru odprtja novega dopisništva si sorodniki Rončevićeve žene morda lahko obetajo dobro plačano zaposlitev, saj del dopisniške ekipe običajno sestavlja tudi lokalno tehnično osebje, od snemalca do montažerja.

Pogovori še potekajo

Vodstvo RTV Slovenija je v odzivu na očitke danes pojasnilo, da pogovori okoli dopisništev še potekajo. Kot so sporočili, je komisija v izhodiščih, ki jih je pripravila na podlagi analiz obstoječe dopisniške mreže v tujini, analize tujih dopisniških mrež članic EBU ter analiz lastnih programskih potreb, v razpravo predlagala počasno uvajanje določenih posodobitev in sprememb, ki bi dolgoročno lahko pozitivno vplivale na še bolj optimalno delovanje dopisniške mreže v tujini, poroča STA.

Generalni direktor Grah Whatmough je pri svojem predlogu upošteval večino izhodišč komisije, nekaj vprašanj, ki so še ostala odprta iz objektivnih razlogov, pa je označil kot "zamrznitev", dokler s komisijo ne doseže dogovora, kako zadevo najbolj ustrezno rešiti.

Za novo oddajo Panorama 250.000 evrov

Vodstvo nacionalne radiotelevizije bi po eni strani krčilo dopisniško mrežo, po drugi strani pa je za nastanek nove informativne oddaje Panorama po navedbah novinarke RTV Slovenija Eugenije Carl odštelo 250 tisoč evrov, v kar niso vključeni stroški oglaševanja. Ob tem je na Facebooku opozorila, da so voditelji Panorame uvrščeni v 45. plačni razred, kar naj bi bilo občutno več od drugih novinarjev RTV Slovenija. Voditelji Panorame po informacijah Carlove prejemajo mesečno plačo v višini pet tisoč evrov bruto. »Več kot voditelji Dnevnika, Odmevov ali preiskovalni novinarji Tarče,« je zapisala Carlova. Poročilo o stroških vzpostavitve Panorame bo na ponedeljkovi seji prav tako obravnaval Programski svet RTV Slovenija.

Kritike društva novinarjev

V Društvu novinarjev Slovenije so kritični do predloga generalnega direktorja RTV Slovenija Andreja Graha Whatmougha, da bi krčili dopisniško mrežo v tujini. Ukinjanje dopisništev v Berlinu, Rimu in Moskvi ter zmanjševanje števila dopisnikov v Bruslju kaže na nerazumevanje pomena RTV Slovenija kot javnega medija, ki obvešča tudi o dogodkih v tujini, so prepričani v krovni novinarski organizaciji.

J. V.; Svet24

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava