Nikdar se ne ve, kako se bo odločil Tadej Pogačar

16.6.2022 | 09:30

Gal Glivar, najboljši v prvi etapi NG - Postojna

Gal Glivar, najboljši v prvi etapi NG - Postojna

Ekipa KK AM pred startom prve etape v Novi Gorici

Ekipa KK AM pred startom prve etape v Novi Gorici

Ekipa KK AM z Alessandrom Bassom, opremljevalcem ekipe s kolesi

Ekipa KK AM z Alessandrom Bassom, opremljevalcem ekipe s kolesi

Marko Kump in Alessandro Basso v Novi Gorici

Marko Kump in Alessandro Basso v Novi Gorici

Prvo etapo Dirke po Sloveniji, od Nove Gorice do Postojne, ki jo je ob progi spremljalo ogromno število gledalcev in navijačev, je nekoliko presenetljivo dobil Poljak Rafal Majka (UAE), sicer že zmagovalec slovenske pentlje leta 2017, takrat v dresu Bore Hansgrohe. Dve sekundi je bil hitrejši od Dolenjca v dresu Bahrain Victoriusa, Domna Novaka, člana KK Adria Mobil do leta 2016, in slovenskega superzvezdnika, Tadeja Pogačarja (UAE). Izredno zahtevno etapo s tremi gorskimi cilji je poleg hudega ritma prvih treh kolesarjev zaznamovala tudi vročina, tako da so tisti, ki niso uspeli držati stika z vodilno trojico, v cilj prihajali v več manjših in malo večjih skupinah. Naš najboljši kolesar je bil včeraj Gal Glivar, ki je cilj prišel 26., za zmagovalcem je zaostal 6:20 minute. Nik Čemažar je etapo končal na 74., David Per na 88., Kristijan Koren na 96. mestu, vsi trije so zaostali 13:11 min, še za 8 sekund več je na 107. mestu zaostal Kristjan Hočevar. 18:30 min pa sta zaostala Tilen Finkšt in Aljaž Jarc na 113. oz. 114. mestu.

V skupnem seštevku z upoštevanimi bonifikacijskimi sekundami vodi včerajšnji zmagovalec Rafal Majka, ki ima 6 sekund prednosti pred Domnom Novakom in 8 sekund pred Tadejem Pogačarjem. Od kolesarjev Adrie Mobila je najvišje Gal Glivar, ki na 26. mestu zaostaja 6 minut in pol, z nekoliko manjšim zaostankom (5:32 min) pa je na 5. mestu v razvrstitvi za najboljšega mladega kolesarja, ki na dirki nosi belo majico.

Gal Glivar: »Že sam začetek etape je bil težak, v Idriji se je začel boj za uspešen pobeg, glavnina je razpadla. Nekaj časa sem še uspel slediti najboljšim, ko pa je skočil Pogačar, me je za malenkost zmanjkalo. Etapo je zaznamovala huda vročina že na startu, v Vipavi pa se je komaj dalo živeti. V četrtek je na sporedu ravninska etapa, med sabo naj bi obračunali najboljši sprinterji v karavani, ampak nikdar se ne ve, kako se bo odločil Pogačar.«

Marko Kump, športni direktor ekipe: »Po samem startu je bilo vse v redu. V begu smo imeli dva kolesarja, Nika Čemažarja in Kristijana Korena, tako kot smo se dogovorili in si želeli. Od Idrije dalje so imeli kolesarji UAE vse pod kontrolo, spredaj so ostali samo najboljši. Kristjan Hočevar je imel danes slab dan, morda ga je zdelala vročina, skratka ni bil tam, kjer smo pričakovali. Galu Glivarju je čisto malo zmanjkalo, da bi pri odločilnem napadu ostal v stiku z najboljšimi. Dirke še ni konec, nadaljevali bomo z napadalnim, borbenim dirkanjem in videli bomo kaj bo to prineslo.«

Danes je na sporedu ravninska, 2. etapa, od Ptuja do Rogaške Slatine, dolga malo več kot 174 kilometrov. Start bo ob 10.40, cilj pa okoli 15. ure, morda že malo prej, odvisno od povprečne hitrosti najhitrejših.

Več informacij na spletni strani:

-       https://tourofslovenia.si/si

KK Adria Mobil

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava