FOTO: Zlata maša msgr. Jožeta Kastelica

9.6.2022 | 13:00

FOTO: Zlata maša msgr. Jožeta Kastelica
FOTO: Zlata maša msgr. Jožeta Kastelica
FOTO: Zlata maša msgr. Jožeta Kastelica
FOTO: Zlata maša msgr. Jožeta Kastelica

Na Binkoštno nedeljo, 5. junija je v cerkvi sv. Jožefa v Ivančni Gorici jubilejno zlato mašo ob 50-letnici duhovništva daroval častni občan Občine Ivančna Gorica, msgr. Jože Kastelic. Somaševanju sta se pridružila pomožni ljubljanski škof dr. Anton Jamnik, upokojeni novomeški škof msgr. Andrej Glavan, številni duhovniki, domači župljani in župljani iz župnij v katerih je msgr. Kastelic deloval. Slovesnega dogodka se je udeležil tudi župan Dušan Strnad s soprogo.

Msgr. Jože Kastelic je bil za duhovnika posvečen leta 1972 v ljubljanski stolnici, novo mašo pa je daroval v Stični. Duhovniška pot, ga je najprej sedemnajst let vodila v različnih oblikah službovanja po dolenjskih župnijah. Najprej je bil dve leti kaplan v Šentvidu pri Stični in pet let v Dobrepolju. Prvo samostojno vodenje župnije je kot župnik opravljal med leti 1979 – 1986 na Blokah in Sveti Trojici.  Od tam je službovanje nadaljeval tri leta v Grosuplju in sosednjem Šmarju-Sap. Leta 1989 je prišel v Ivančno Gorici s ciljem in odločnostjo, da poskrbi za razvoj novoustanovljene župnije Ivančna Gorica. Dotlej je bila Ivančna Gorica podružnica veliko bolj znane ter zgodovinsko in duhovno bogate Cistercijanske opatije Stična. Poleg gradnje duhovnega občestva se je lotil tudi gradnje cerkve, kasneje tudi župnijskega pastoralnega središča, cerkev svetega Jožefa je bila posvečena 2. maja 1999. Še danes msgr. Jožeta Kastelica imenujemo za t. i. očeta župnije in cerkvenega svetišča na hribčku v Ivančni Gorici, kjer je bil župnik do upokojitve leta 2010. Danes začeto delo msgr. Kastelica zavzeto in odlično nadaljuje in dopolnjuje župnik Jurij Zadnik.

Še podrobnejšo duhovniško pot msgr. Jožeta Kastelica je v pridigi orisal ljubljanski pomožni škof dr. Anton Jamnik, ki se je ob tem dotaknil tudi osebnih srečanj z jubilantom, saj izhaja iz župnije Dobrepolje, kjer je Kastelic deloval kot kaplan. Ob zaključku darovanja zlate maše so se jubilantu zahvalili predstavniki domače župnije in župan Dušan Strnad. Župan je v nagovoru povedal, da je imel to čast, da je bil msgr. Kastelic njegov veroučni učitelj v Dobrepolju in mu je dal jasen zgled kako se pripraviti na življenje. Še posebej mu je ostal v spominu, kako je znal v težkih časih spodbuditi vernike, da so stopili skupaj in pomagali pri različnih župnijskih opravilih. Kot je še povedal, je ustanovitev župnije nekako sovpadala z ustanovitvijo nove občine Ivančna Gorica. Po besedah župana so bili to dve izjemno dobri odločitvi za napredek celotne skupnosti. Prav Kastelčev doprinos k razvoju in prepoznavnosti naše občine, je bil poglavitni razlog, da mu je Občina Ivančna Gorica leta 1999 za uspešno vodenje gradnje cerkve sv. Jožefa ter ustanovitev župnije podelila najvišji naziv, Častni občan.

Ob 50 – letnici duhovništva je župan zlatomašniku msgr. Kastelicu izročil spominski kovanec Prijetno domače in najnovejšo fotografijo cerkve sv. Jožefa v Ivančni Gorici iz zraka, v spomin na njegovo rodno občino Ivančna Gorica.

Občina Ivančna Gorica

Galerija

_uzlata (01), _uzlata__01_
_uzlata (02), _uzlata__02_
_uzlata (03), _uzlata__03_
_uzlata (04), _uzlata__04_
_uzlata (05), _uzlata__05_
_uzlata (06), _uzlata__06_
_uzlata (07), _uzlata__07_
_uzlata (08), _uzlata__08_
_uzlata (09), _uzlata__09_
_uzlata (10), _uzlata__10_
_uzlata (11), _uzlata__11_
_uzlata (12), _uzlata__12_
_uzlata (13), _uzlata__13_
_uzlata (14), _uzlata__14_
_uzlata (15), _uzlata__15_
_uzlata (16), _uzlata__16_
_uzlata (17), _uzlata__17_
@@@_uzlata__18_
_uzlata__19_
_uzlata__20_
_uzlata__21_
_uzlata__22_
_uzlata__23_
_uzlata__24_
_uzlata__25_
_uzlata__26_
_uzlata__27_
_uzlata__28_
_uzlata__29_
_uzlata__30_
_uzlata__31_
_uzlata__32_
_uzlata__33_
@@@_uzlata__34_
_uzlata__35_
_uzlata__36_
_uzlata__37_
_uzlata__38_
_uzlata__39_
_uzlata__40_
_uzlata__41_
_uzlata__42_
_uzlata__43_

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava