DL: Jedi iz kislega zelja in kisle repe - Priporoča jih vsak zdravnik

7.6.2022 | 14:45

Ješprenj s kislim zeljem

Ješprenj s kislim zeljem

Kislo zelje in fižol

Kislo zelje in fižol

Pripomočki za kisanje zelja ali repe

Pripomočki za kisanje zelja ali repe

Segedin s polento, kislo zelje z mletim mesom in rižem ter matevž s kislo repo in pečenico

Segedin s polento, kislo zelje z mletim mesom in rižem ter matevž s kislo repo in pečenico

Žepki s kislim zeljem

Žepki s kislim zeljem

Pridne članice DPŽ Bučka so se potrudile z novo kulinarično tematsko razstavo.

Pridne članice DPŽ Bučka so se potrudile z novo kulinarično tematsko razstavo.

Predsednica društva Vida Gros z gospodinjo Angelco, ki že riba zelje.

Predsednica društva Vida Gros z gospodinjo Angelco, ki že riba zelje.

V skrbi za zdravo prehrano na naših mizah ne smejo manjkati jedi iz kislega zelja in kisle repe. Te pogosteje pripravljamo v zimskem času, a nanje ne gre pozabiti čez vse leto. Iz kislega zelja in repe, ki imata zelo malo kalorij in veliko zdravilnih učinkov, se da narediti res veliko zanimivih in dobrih jedi.

Na to je spomnila tudi nedavna kulinarična razstava, ki so jo že tradicionalno spomladi, ob koncertu Bučenskih ramplačev, pripravile članice Društva podeželskih žensk Bučka. Gre že za 16. tematsko razstavo; ta je vsakokrat na drugo temo.

Letos so prišle na vrsto jedi iz kislega zelja in kisle repe. Kot pove predsednica društva Vida Gros, ji je idejo dal rek, ki so se ga včasih držali ljudje, da kislega zelja in repe ni prepovedal še noben zdravnik. »Če je tako zdravo, potem pa se res moramo poglobiti v to, smo si dejale članice in se lotile iskanja receptov. Najprej nas je bilo strah, ali bo dovolj idej, a smo kmalu videle, koliko dobrih jedi se da narediti iz kislega zelja in repe. Največ receptov smo našle doma in v lokalnem okolju. Videle smo, da obstajajo razlike: kako se pri kaki hiši reče kaki jedi ali katere začimbe kje dodajo neki jedi, a gre v resnici za drobne nianse.«

TRADICIONALNO IN SODOBNO

Na razstavi so se gospodinje z Bučke in okolice osredinile na slane jedi ter predstavile tradicionalno in sodobnejšo rabo kislega zelja in kisle repe v naših kuhinjah. Tako so pripravile kuhano in zabeljeno zelje z ocvirki in s slanino, dušeno kislo zelje in repo, zraven ni manjkala klobasa, pečenica ali pečena krvavica, pa dodatki, kot so matevž, krompir, žganci – ajdovi in koruzni – ter polenta. Skuhale so joto, ješprenj s kislim zeljem, bujto repo, sarmo, kislo zelje z mletim meso in rižem, kruhove cmoke s slanino, žepke s kislim zeljem pa tudi pite, zavitke iz kislega zelja in fižola, musake …

Kot pove Grosova, sta danes repa in zelje na jedilnikih nekoliko redkeje kot nekoč, sta pa zato vključena v več različnih sodobnih in bolj inovativnih jedi. »Vse prepogosto zelje in repo pripravljamo preveč začinjeno z raznimi dodatki in premastno – včasih je bilo zelje res zelje, ni bilo vedno zraven ocvirkov pa klobase,« pove.

SVOJE ZELJE

V bučenskem koncu se gospodinje dandanes trudijo, da same pripravijo kislo zelje in repo; tudi to na razstavi je bilo vse njihovo, ne iz trgovine. To pomeni, da morajo repo in zelje posejati in potem narediti ozimnico – zrelo zelje in repo naribajo in kisajo.

To so počeli tudi nekoč, če so želeli te jedi jesti skozi vso zimo. Ohranjati so morali strogo higieno pri čiščenju desk in kamna, s katerima so obtežili naribano in nasoljeno repo in zelje. Takšno kisanje je zahtevalo ne le pridne roke, ampak tudi dobršno mero znanja, da se je družina lahko z njima preživljala vse do pomladi. Kot pripoveduje Grosova, so fermentirano zelje in repo imeli nekoč na jedilniku skoraj vsak dan, če ne za zajtrk, pa za kosilo. Največkrat so jima dodali fižol, včasih pa tudi žgance ali krompir. Posebna sreča je bila, če so ju lahko zabelili z ocvirki, ali pa so jima dodali celo kak kos prekajenega mesa ali krvavice.

Tudi obiskovalci razstave so menili, da se da iz kislega zelja in kisle repe narediti dobre jedi, dobili so razne ideje. Mogoče pa nekoč pridne članice Društva podeželskih žensk Bučka – društvo deluje že 22 let – izdajo tudi kako knjižico receptov. Pa ne le teh jedi, ampak tudi s preteklih razstav, ko so se lotile že jedi iz žitaric, stročnic, jajc, jabolk, suhomesnatih izdelkov itn. pa mogoče šarkljev, saj že vrsto let ob semanjem dnevu pripravljajo tudi razstavo in tekmovanje v pripravi šarkljev. Idej jim gotovo še ne bo zmanjkalo, pravijo.

Članek je bil objavljen v 17. številki Dolenjskega lista 28. aprila 2022

Besedilo in fotografije: L. Markelj

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava