80-letnica okupatorjevega požiga Brusnic - nepožganih le 14 hiš

7.6.2022 | 14:20

80-letnica okupatorjevega požiga Brusnic - nepožganih le 14 hiš
80-letnica okupatorjevega požiga Brusnic - nepožganih le 14 hiš

Krajevna skupnost Brusnice in krajevna organizacija Zveze borcev za vrednote NOB Brusnice sta v soboto, 4. junija, pripravili spominsko svečanost ob 80. obletnici požiga Brusnic in poboja vaščanov.

Pred svečanostjo so se pohodniki odpravili na pohod do Paderšičeve hiše in nazaj do Brusnic, kjer je bila pri gasilskem domu organizirana prireditev. Delegaciji Združenja borcev za vrednote NOB Novo mesto in krajevne skupnosti Brusnice sta na pokopališču položili venec in cvetje k spomeniku NOB ter se poklonili padlim borcem in žrtvam okupatorjevega nasilja na področju Brusnic.

Na prireditvi so učenci OŠ Brusnice nastopili z recitacijami in harmoniko, s partizansko liriko pa Terezija Potočar Korošec, ki je v partizanski uniformi simbolizirala lik partizanke.

Zbrane udeležence je pozdravil predsednik sveta krajevne skupnosti Brusnice Ivan Kralj, predsednica KO ZB za vrednote NOB Brusnice Mira Uhernik pa je v imenu Združenja borcev za vrednote NOB Novo mesto podelila zahvalo tovarišu Milanu Gorjancu za njegovo dolgoletno delo, sodelovanje in pomoč pri ohranjanju vrednot NOB na območju KO ZB za vrednote NOB Brusnice.

Slavnostni govornik na prireditvi je bil Dušan Černe, predsednik Združenja borcev za vrednote NOB Novo mesto. V svojem govoru je orisal borbo partizanov Brusniške čete z okupatorjem in ostali potek dogodkov v začetku junija 1942, ki so privedli do italijanskega nasilja, maščevanja, požiga vasi ter poboja vaščanov. Od 92 hiš v Brusnicah jih je ostalo neuničenih le 14. V nadaljevanju je izpostavil odločnost, pogum, junaštvo, resnicoljubnost in željo po svobodi ljudi pod Gorjanci, ki so se za upor proti okupatorju odločili v času, ko je bila vsa Evropa pod nemškim jarmom in so se številni prostovoljci ter države iz vse Evrope pridružili Hitlerjevi vojski pri njenem osvajanju življenjskega prostora na vzhodu in iztrebljanju slovanskih narodov ter Judov. Poudaril je, da moramo biti na dejanja upornih Podgorcev ponosni; biti nam morajo za vzgled in ohranjati moramo spomin nanje, saj se niso uprli samo na videz nepremagljivi sili, temveč tudi stališčem uglednih predvojnih vodilnih političnih strank na Slovenskem in Ljubljanske škofije, ki so vse odkrito podprle okupatorjevo politiko in dejanja ter jim izrekle popolno vdanost.

Prireditev je vodila in jo s svojim povezovanjem obogatila Janja Gazvoda, po zaključku pa je sledilo tovariško srečanje.

Fotografije: arhiv združenja
Združenje borcev za vrednote NOB Novo mesto

Galerija

_sbrusnice (1)
_sbrusnice (2)
_sbrusnice (3)
_sbrusnice (4)
_sbrusnice (5)
_sbrusnice (6)
_sbrusnice (7)

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava