Spomini na dan mladosti - nositi štafeto tovarišu Titu je bila posebna čast

6.6.2022 | 13:15

Dneva mladosti in takratnih dogajanj so se v 'modernih časih' med drugim spominjali s kostanjeviško Štafeto mladosti Prforcenhausa. (Foto: arhiv DL)

Dneva mladosti in takratnih dogajanj so se v 'modernih časih' med drugim spominjali s kostanjeviško Štafeto mladosti Prforcenhausa. (Foto: arhiv DL)

V zadnjem majskem Četrtkovem srečanju Univerze za starejše RIC Novo mesto smo se v majskem Pogovori o … posvetili spominom na dan mladosti. Smo generacija, ki je za ta dan vedela celo leto prej. Z vajami na stadionih, igriščih smo po vsej Sloveniji mladi z glasbo sledili vajam, ki jih bomo 25. maja gledali na beograjskem stadionu. Tudi prijazna sporočila smo pisali in tekmovali, kdo bo najboljši in izbran, da bo njegovo pismo pristalo v štafeti, ki jo bo dobil tovariš Tito. Koliko lepih in prijaznih občutij je izzvalo v nas in nas družilo v skupnem cilju. Dobre želje in misli plemenitijo ljudi.

Prva štafeta je na pobudo mladine iz Kragujevca leta 1945 šla na pot, dolgo 9000 kilometrov, do Zagreba. Tu je devet štafetnih palic in »Modro knjigo«, polno lepih želja in misli, sprejel tovariš Tito. Do leta 1956 je bila to Titova štafeta. Od leta 1957 pa je ta dan proglašen za dan mladosti. Ta dan je bilo več slovesnosti in športnih prireditev, proslav in sprejem v pionirje, mladince. Zaobljube mladih so obvezovale in pripadnost je bila častna in morali smo jo zaslužiti. Nositi štafeto mladosti je bila posebna čast. Štafeto je v prvih 12. letih zaznamovalo 877.0000 pretečenih kilometrov in več kot 20.000 štafetnih palic. Koliko dobrih misli, želja in prijaznih dejanj, kreativnosti pri izdelovanju palic je izzval ta dan!

Spomini na ta dan so tudi v nas spodbudili veselje in srečo, ki je spremljala našo mladost. Skupni cilji in poti do njih so nas obvezovali, a smo se potrudili in sodelovali v vseh prireditvah. Prave akademije športa so se odvijale v majhnih krajih. Na skromnih odrih so se prikazali športniki, pevci, recitatorji in potrjevali, da je v slogi moč in da skupaj zmoremo vse.

V skrbi za svoje mlade, ki so jim ekrani zamenjal prijatelje in šport, iščejo poti, da bi to odvisnost preusmerili v družabnost in skrb za telesno in duševno zdravje. Specialistov za duševno zdravje po covidu je premalo, čakalne vrste so dolge. Pred nami pa so prazna igrišča, stadioni, ki kličejo mlade in starejše h gibanju in plesu ob glasbi na zraku, soncu in v družbi soljudi. Naj vsak teden postane dan mladosti! Takrat prav vsi poskrbimo, da bo zdrav duh v zdravem telesu! Z dobro energijo bomo našli nove načine sproščanja in druženja. Naj se vrneta smeh in radost! Začenjajmo se veseliti in iščimo vzroke za praznovanja in se veselimo življenja!

Zapisala Lizika Vardijan, članica Univerze za starejše RIC Novo mesto

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava