Kdo bo prejel frulico in rog?

4.6.2022 | 08:50

Kdo bo prejel frulico in rog?
Kdo bo prejel frulico in rog?
Kdo bo prejel frulico in rog?
Kdo bo prejel frulico in rog?

NOVA KATEGORIJA ŽUPANČIČEVE FRULICE: Uvedli smo novo kategorijo »Srednješolski pripovedovalci«. Na Župančičevi frulici 2022 so mladi lahko sodelovali v skupno štirih kategorijah: Osnovnošolski deklamatorji (učenci 2. triade osnovnih šol), Osnovnošolski pesniki (učenci 3. triade osnovnih šol), Srednješolski pripovedovalci (dijaki srednjih šol) in Srednješolski pesniki (dijaki srednjih šol).

STROKOVNI KOMISIJI ŽUPANČIČEVE FRULICE: Pesmi osnovnošolskih in srednješolskih pesnikov so ocenjevali: Veronika Dintinjana, pesnica in prevajalka, predsednica komisije, Igor Divjak, literarni kritik in prevajalec, Darja Pavlič, profesorica slovenske poezije na Filozofski fakulteti Univerze v Ljubljani.

Nastope deklamatorjev in pripovedovalcev so ocenjevali: Tomaž Gubenšek, gledališki igralec in profesor za govor na AGRFT, predsednik komisije, Sara Horžen, radijska voditeljica, performerka in producentka, Žiga Bratoš, radijski novinar in likovni andragog.

BERA 32. ŽUPANČIČEVE FRULICE:

Na razpis za Župančičevo frulico 2022 se je prijavilo 182 mladih pesnikov, deklamatorjev in pripovedovalcev iz skupno 60 slovenskih šol.

IZBOR OSNOVNOŠOLSKIH IN SREDNJEŠOLSKIH PESNIKOV:

Tema pesniškega ustvarjanja je bila ZAČETI NA NOVO, ZAČETI PO ZELENO in se je navezovala na čas, ki bo prišel po epidemiji in krizi, ko bomo primorani začeti na novo in se vse več vračati nazaj k naravi. Strokovna komisija je izmed 56 sodelujočih izbrala pet osnovnošolskih in pet srednješolskih pesnikov, ki se bodo udeležili zaključne prireditve Župančičeve frulice 2022:

OŠ PESNIKI:
Lana Alibegić
(Mirna),
Marija Hejja
(Škofljica),
Marko Kosanović
(Domžale),
Ana Štular
(Kranj),
Žana Dim
(Mirna).

SŠ PESNIKI:
Doroteja Drevenšek
(Maribor),
Ana Kumperger
(Šempeter v Savinjski dolini),
Zala Ilovar
(Šmarješke Toplice),
Ana Stergar
(Ljubljana),
Alja Pušič
(Maribor).

IZBOR OSNOVNOŠOLSKIH DEKLAMATORJEV IN SREDNJEŠOLSKIH PRIPOVEDOVALCEV:

Na razpis za Župančičevo frulico 2022 je z video posnetki deklamacij pesmi Davida Bedrača in pripovedovanjem odlomka iz romana Agni Boruta Kraševca sodelovalo 136 mladih deklamatorjev in pripovedovalcev. Strokovna komisija je po pregledu video posnetkov naredila širši izbor 48 deklamatorjev in 6 pripovedovalcev, ki so se udeležili predizborov v živo. Le – ti so potekali 19. in 20. maja 2022 na osnovnih šolah Toneta Čufarja Maribor, Ig in Ob Rinži Kočevje. Komisija je izbrala po pet najboljših deklamatorjev in pripovedovalcev, ki se bodo udeležili zaključne prireditve Župančičeve frulice 2022:

OŠ DEKLAMATORJI:
Zoja Kogovšek
(Brezovica pri Ljubljani),
Matjaž Jordan
(Škofljica),
Urh Pertinač Baš
(Trbovlje),
Nik Škabar
(Metlika),
Ajda Bremec
(Črnomelj). 

SŠ PRIPOVEDOVALCI:
Pika Kovač
(Ljubljana),
Vito Grilc
(Bled),
Ema Medved
(Škocjan),
Svit Stišovič
(Celje),
Anej Oman
(Kočevje). 

ZAKLJUČNA PRIREDITEV:        

Zaključna prireditev 32. Župančičeve frulice bo, tradicionalno, na dan smrti Otona Župančiča, v soboto, 11. 6. 2022, ob 18. uri v Kulturnem domu Črnomelj. Vstop je prost. Zaključno prireditev bomo tudi prenašali v živo na YouTube kanalu ZIK Črnomelj.

RAZGLASITEV NAJBOLJŠIH:

Po predstavitvi izbranih pesnikov in deklamatorjev bosta strokovni komisiji izdali imena najboljših. Najboljši osnovnošolski in srednješolski pesnik bosta prejela Župančičevo frulico 2022 za najboljšega pesnika v svoji kategoriji, najboljši deklamator in pripovedovalec pa bosta prejela Pastirski rog Župančičeve frulice 2022 kot simbol dobrega govorništva.

OSTALI NASTOPAJOČI:

Zbrane bosta pozdravila gostujoča pesnik in pisatelj letošnje Župančičeve frulice: David Bedrač in Borut Kraševec. Nagrade najboljšim bo podelila častna podeljevalka Župančičeve frulice 2022, pesnica Bina Štampe Žmavc. V sklopu sodelovanja z največjo hrvaško literarno manifestacijo Goranovo proljeće se bo predstavil najboljši mladi hrvaški pesnik Nikola Serdar iz Zagreba. Program bosta povezovala mlada Daša Schweiger in Timon Klobučar, za glasbeni program bo z uglasbitvami  nekaterih zmagovalnih pesmi Župančičeve frulice iz preteklih let poskrbel glasbeni duet 2B.

ZBORNIK IN PESNIŠKA ZBIRKA

Na zaključni prireditvi bomo izdali pesniško zbirko najboljših pesmi 32. Župančičeve frulice.

ŽUPANČIČEVI DNEVI 2022:

V Občini Črnomelj pripravljamo med 10. in 12. junijem 2022 več dogodkov s skupnim imenom Župančičevi dnevi: - v petek, 10. 6. literarno – deklamatorski večer mladih Veš poet, svoj dolg? V Spominski hiši Otona Župančiča v Vinici, - v soboto, 11. 6. Župančičevo frulico v Kulturnem domu Črnomelj, - v nedeljo, 12. 6. pohod po Župančičevi poti od Dragatuša do Vinice in javno vodenje po Spominski hiši Otona Župančiča.

ZIK Črnomelj

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava