21. prvomajsko srečanje na Miklavžu; Albert Pavlič gostil Lojzeta Peterleta

24.5.2022 | 13:00

Del gostov za 1. maja na Gorjancih, na Miklavžu.

Del gostov za 1. maja na Gorjancih, na Miklavžu.

Po dveh letih epidemije covid-19, ko sindikati, združeni v Zvezo delavskih sindikatov Slovenije – Solidarnost (ZDSS – Solidarnost) niso mogli pripraviti tradicionalnega sindikalnega srečanja na Gorjancih oz. na Miklavžu, se je letos to zgodilo. Kljub slabemu vremenu je bila udeležba na 21. srečanju dobra.

Letošnji 1. maj ni bil niti približno vremensko tako ugoden kot je bil leta 2019. Narava se je simbolično »zjokala« nad trenutnimi razmerami v naši neposredni soseščini (vojna v Ukrajini) in nad razmerami in okoliščinami v marsikateremu podjetju v Sloveniji. Dnevno redno se dogajajo odpuščanja in stečaji - posledično tudi zaradi Covid-a. Priča smo nestabilnemu okolju in razmeram tudi zaradi ponovnega strmenja kapitala k čim večjemu dobičku, predvsem na račun delavk in delavcev, kar je v svojem letošnjem pozdravnem govoru kritično izpostavil predsednik ZDSS – Solidarnost Albert Pavlič.

Poziv Alberta Pavliča k stalnemu boju za delavske pravice

21. prvomajsko srečanje na Miklavžu; Albert Pavlič gostil Lojzeta Peterleta

Pozval je vse prisotne, da se je potrebno za delavske pravice permanentno in vztrajno boriti tudi danes, ker je vsakršna pasivnost in naivnost na tem področju zagotovo pot v nazadovanje, brezpravnost, brezposelnost ter posledično v ekonomsko eksistenčno krizo družbe kot celote in posameznikov v njej. Izpostavil je rek: »Kdor se bori, lahko tudi izgubi, kdor pa se sploh ne bori, je že izgubil!«

Samo enotni, povezani in odločni delavci, združeni v opravilno sposobne in strokovne sindikate, ki so neodvisni od kakršne koli politične opcije in delodajalcev, so garant za ravnovesje in sprejemljivost med interesi delavcev in kapitala. Zgodovina nas uči in svari, da drugih bližnjic in ovinkov ni na razpolago in se nam, žal, vrnejo kot bumerang v »glavo« (izguba standarda in socialne vzdržnosti zaposlenih). Zaključil je z apelom, da delavke in delavci v Sloveniji ne smemo nikoli pristati na status »zadovoljnih sužnjev oz. hlapcev«.

Lojze Peterle obudil spomin na projekt osamosvajanja Slovenije

Albert Pavlič in Lojze Peterle

Albert Pavlič in Lojze Peterle

Prisotne na Miklavžu je pozdravil in nagovoril tudi predsednik prve demokratično izvoljene osamosvojitvene (»vojne«) vlade Republike Slovenije, naš dolenjski rojak Lojze Peterle, ki je izpostavil ključno ugotovitev glede osamosvojitve Slovenije, da je bila DEMOS-ova vlada diagnostično in operativno sposobna izpeljati zgodovinski projekt osamosvajanja Slovenije. Zahvalil se je takratni svoji ministrski ekipi in ostalim, ki so, z njim na čelu, izvedli in izpeljali edinstven projekt v zgodovini Slovencev, to je več kot tisočletni sen Slovencev po osamosvojitvi Slovenije in vzpostavitvi lastne državnosti in suverenosti.

Peterle se je spomnil tudi svojih gimnazijskih let v Novem mestu, pa tudi njegove podpore novomeškemu REVOZ-u in ostalemu gospodarstvu v takrat izjemno težkih in usodnih časih in razmerah.

Še mnogi gostje

Prvomajskega srečanja na Gorjancih so se udeležili še varuh človekovih pravic Republike Slovenije Peter Svetina, šentjernejski župan Jože Simončič, častni občan Občine Šentjernej in nekdanji predsednik Državnega sveta Republike Slovenije Tone Hrovat, predsednik Društva slovensko-hrvaškega prijateljstva Božo Dimnik in predsednik Svetovnega slovenskega kongresa Boris Pleskovič. Po povabilu brigadnega generala Toneta Krkoviča, prvega načelnika Slovenske vojske, so zbrane na Miklavžu z obiskom počastili tudi člani Hrvaškega generalskega zbora na čelu z njihovim predsednikom general – bojnikom Marinkom Krešičem.

Za postrežbo zbranih je poskrbel Zavod Grm Novo mesto – Center biotehnike in turizma, za glasbo in dobro voljo pa ansambel De Niro as Orchestra. Uradni del prireditve je povezoval znani slovenski filmski in dramski igralec Roman Končar.

Drugo leto bomo ponovno organizirali tradicionalno sindikalno druženje na Gorjancih – Miklavžu in v ZDSS – Solidarnost se že veselimo ponovnega srečanja in druženja z delavkami in delavci širom Slovenije. Če bo šlo vse po načrtih, za drugo leto napovedujemo nekakšno »domoljubno« presenečenje za vse Dolenjce ter ostale Slovence na Gorjancih – Miklavžu, seveda če bodo zdravstvene in ostale razmere to omogočale.

Se vidimo in srečamo 1. maja 2023.

Zveza delavskih sindikatov Slovenija – Solidarnost

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava