Franc Klemenčič prejel plaketo Edvarda Rusjana

23.5.2022 | 11:20

Franc Klemenčič prejel plaketo Edvarda Rusjana
Franc Klemenčič prejel plaketo Edvarda Rusjana
Franc Klemenčič prejel plaketo Edvarda Rusjana
Franc Klemenčič prejel plaketo Edvarda Rusjana

Franc Klemenčič, častni in aktivni član Aerokluba Novo mesto, je na letošnji skupščini Letalske zveze Slovenije prejel najvišje državno priznanje na področju letalstva, Plaketo Edvarda Rusjana.

Franc Klemenčič (roj. 28.3.1933) ima 70 let letalskega staža, veljavni dovoljenji poklicnega pilota (CPL) in jadralnega pilota (SPL) ter ratinge letalskega inštruktorja. V letalski knjižici ima zabeleženih prek 6400 ur letenja, od tega 1400 na jadralnih letalih.

Klemenčič je imel prvi stik z letalstvom že leta 1951 v Ribnici, leteti je začel leta 1952 v AK Ljubljana, na dvosedežni Rodi. Leta 1953 je maturiral in opravil pilotsko šolo v Ljubljani. V Rumi je opravil tečaj instrumentalnega letenja na UT-2 in bil sprejet v Šolo rezervnih oficirjev v Novi Sad. Leta 1955 je opravil izpit za športno dovoljenje, leta 1956 pa je imel že poklicno dovoljenje. 1958 je postal učitelj motornega letenja, 1959 je postal upravljavec na vitlu, 1961 je opravil tečaj akrobacij in jadralnega letenja v Vršcu, 1963 tečaj slepega letenja v Vršcu in postal učitelj jadralnega letenja. Maja leta 1958 je s KB-6 prišel v Novo mesto, Letalska zveza je dala glavnemu štabu mladinskih delovnih brigad letalo in pilota. V jeseni pa je že izpeljal prvi tečaj jadralnega letenja na vitli. Tako se je začela njegova pot v novomeškem aeroklubu. V Novem mestu je spoznal Niko, kmalu sta se poročila. Upravnik je bil trinajst let, vse do leta 1973. Po tem je bil v službi v Krki. Tudi v tem času in po upokojitvi je ostal izjemno aktiven v društvu.

Izšolal je množico jadralnih in motornih pilotov, opravil tisoče aerovlekov in panoramskih poletov. Svoje bogate izkušnje je vedno pripravljen deliti z mlajšimi piloti in vedno si je pripravljen vzeti čas za letenje, kadar je potrebno kaj postoriti ali se udeležiti vsakršne akcije. Vsa leta sodeluje v delu upravnega odbora in dosledno vodi blagajno Aerokluba.

Aeroklub Novo mesto

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava