Povabilo na čiščenje črnih ekoloških točk v Kočevskem Rogu

23.5.2022 | 10:10

Foto: arhiv; M. Pršina

Foto: arhiv; M. Pršina

Jamarski klub Novo mesto, Zavod za gozdove Slovenije (ZGS) in družba Slovenski državni gozdovi (SiDG) smo sprejeli zavezo,  da bomo poskrbeli za čiščenje črnih odlagališč različnih odpadkov na širšem območju Kočevskega Roga. Prvo kraško vrtačo, v kateri je bilo 14 pnevmatik, smo očistili novembra 2021, sedaj pa nas čaka še 39 različno velikih odlagališč.

Ob Tednu gozdov 2022 vas vabimo, da se nam pridružite pri čiščenju vrtač v bližini koče Primož. Pri odstranjevanju pnevmatik bo sodelovala traktorska ekipa SiDG, saj bomo za izvlek pnevmatik potrebovali tudi jeklenico.

Delovna akcija bo potekala 26. maja 2022 od 10.00.

Dobimo se ob 9.30  v Podturnu, na parkirišču takoj za  odcepom za Bazo 20. Skupaj se bomo odpeljali v gozd, kjer se bo izvedlo čiščenje odpadkov.

Pobudniki čistine akcije v Kočevskem Rogu so jamarji Jamarskega kluba Novo mesto, ki so med pregledovanjem terena pogosto naleteli na odvržene odpadke. Na območju občin Dolenjske Toplice, Kočevje, Semič in Žužemberk so tako geolocirali in fotografirali 40 onesnaženih točk, v njih pa prevladujejo različne pnevmatike. Povezali so se z gozdarji ZGS, ki so s pobudo za odstranitev črnih odlagališč seznanili družbo SiDG kot upravljalca državnih gozdov na tem območju. SiDG bo čiščenje odpadkov deloma izvedel z ekipami lastne gozdne proizvodnje, ki izvajajo sečnjo in spravilo na tem območju, deloma pa bo najel zunanje izvajalce. Zbrane odpadke bomo začasno odložili na več zbirnih mestih, od koder jih bo nato Javno podjetje Komunala Novo mesto odpeljala na ustrezno deponijo. Partnerji v projektu ugotavljamo, da novih onesnaženj zaradi vse večje ozaveščenosti prebivalstva in urejenega načina odvoza komunalnih odpadkov k sreči ni zaznati. Zato upamo, da bo tovrstna akcija na tem območju zadnja.

Zaradi lažje organizacije vas prosimo za najavo udeležbe do srede, 25. maja, do 12.00 ure na  pr@sidg.si.

Od zbirnega mesta v Podturnu do lokacije, kjer se bo izvajalo odstranjevanje odpadkov, je približno 15 minut. Za dodatne informacije se lahko obrnete na Marka Pršino (marko.prsina@guest.arnes.si), Tonija Turka (toni.turk@zgs.gov.si) ali službo za odnose z javnostmi SiDG (pr@sidg.si).

Korporativno komuniciranje SiDG

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava