Presajanje sadik na prosto in povabilo v Knjižnico semen

23.5.2022 | 09:40

Presajanje sadik na prosto in povabilo v Knjižnico semen

Domače gredice v teh dneh že zapolnjujejo raznovrstna zelenjava, zelišča, rože in druge vrtnine, ki so jih od zgodnje pomladi vzgajale pridne roke.

Pred zasaditvijo pa najbolj predani že razmišljajo o pridelavi semen in o tem, kako zelo pomembno je, da “jemljemo seme iz tistih rastlin, ki so se tekom sezone izkazale in so v dobri formi preživele izzive svojega časa” (F. Marshall Bradley, 2014). Z mislijo na jesen in spravilo semen vas vabimo k branju strokovne literature s področja semenarstva, ki jo hranimo v naši knjižnici:

- Semenarstvo: kako pridelati kakovostno seme (M. Pušenjak),

- Kako shranjujemo zelenjavna semena (F. Marshall Bradley),

- Semena, sejanje in shranjevanje: vzgojimo popolno zelenjavo, sadje, zelišča in cvetje za svoj vrt (J. Thompson-Adolf).

K samooskrbnosti vabimo tudi novomeški knjižničarji in zavzeti člani novomeške Knjižnice semen – v preteklem letu se nas je nabralo že preko 170. Dragoceno nam je tudi sodelovanje z društvom Ajda Dolenjska, katerega člani nas vseskozi učijo pomembnosti semen in vzgoje vrtnin.

Prijazno vabljeni k včlanitvi v Knjižnico semen.

Projekt Knjižnica semen je bil zasnovan po vzoru Goriške knjižnice Franceta Bevka, ki je s Knjižnico semen kot prva začela leta 2019, do danes pa je v mrežo Knjižnic semen vključenih že 10 slovenskih splošnih knjižnic.

Knjižnica Mirana Jarca

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava